Borboly Csabát is megbírságoltatná Dan Tanasă

Kovács Attila 2019. március 19., 12:20

A Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) pénzbírság kifizetésére köteleztetné Hargita Megye Tanácsának elnökét, mert szerintük nem hajtotta végre a székely zászló megyeházáról való eltávolítására vonatkozó bírósági végzést.

Tanácsülés a megyeháza márványtermében. Háttérben a Tanasăt idegesítő székely zászló Fotó: Gábos Albin

Csíkszeredában a megyeháza bejáratától, az épület tetejéről és a nagy gyűlésteremből 2017. január elején távolították el a korábban Hargita megye zászlajaként is elfogadott, kék-arany színű székely lobogókat. Erre jogerős bírósági végzés kötelezte a Hargita megyei önkormányzatot, miután az említett egyesület által indított per ebben az esetben is elérte célját.

Az ADEC 2015-ben azt kérte a bíróságtól, hogy kötelezze a megyei önkormányzatot a „Székely Nemzeti Tanács kék-arany színű, székely zászlóként is ismert, a megye zászlajaként elfogadott lobogójának” eltávolítására az említett helyszínekről.

Kérésüket először a Hargita Megyei Törvényszék, majd másodfokon, 2016 októberében a Marosvásárhelyi Ítélőtábla is elfogadta, így a lobogókat levették, és átadták megőrzésre a magyar történelmi egyházak képviselőinek.

A márványteremben, ahol a megyei tanács üléseit rendszeresen tartják, a helyén maradt a megyezászló – Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke akkor azt mondta, azért, mert ez a helyiség nem volt nevesítve a bírósági végzésben.

Ez a lobogó azután is ott maradt.

{A}

Egy kiállításról volt szó?

A Tanasă által vezetett egyesület február végén újabb pert indított, azt kifogásolva, hogy az eltávolításról rendelkező jogerős végzést szerinte nem hajtották végre, és azt kéri a bíróságtól, hogy emiatt bírságolják meg Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét. A keresetlevél másolatát a Hargita Megyei Törvényszéktől kaptuk meg,

ebben a felperes kifejti, hogy a székely zászlókat a megyeháza gyűlésterméből és a bejárattól nem távolították el, és erről fotókat is mellékel.

Egyúttal azt kéri a bíróságtól, hogy rendeljen el kényszervégrehajtást az ügyben, valamint a vonatkozó, 2004-ből származó 554-es törvény értelmében kötelezze a megyei önkormányzat elnökét a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő bírság kifizetésére minden nap késlekedésért. Ugyanakkor késedelmi kamatok megállapítását is kéri az ítélet végrehajtásának elmulasztása miatt.

Borboly Csaba is reagált

Borboly Csaba is említést tett közösségi oldalán az újabb perről. Mint írta, 2017. január 4-én a jogerős ítélőtáblai döntés nyomán

a megyeházáról eltávolított három megyezászlót a történelmi egyházaknak adták át megőrzésre.

,,A szolgálatos feljelentő” ennek ellenére továbbra is támadja nemzeti jelképünket, mert „felfedezte”, hogy az előtérben kiállítottuk a székely zászlót. Igen, tettük ezt egy történelmi zászlósor-kiállítás részeként, amely a történelmi tájegységek zászlóit és zászlótervezeteit mutatja be Moldvától Havasalföldig” – írta bejegyzésében a Hargita megyei tanács elnöke. Kerestük az ügyben Borboly Csabát is, hogy pontosítson az ADEC észrevételeivel kapcsolatban, de kérdéseinkre még nem válaszolt.