Szent József búcsúünnepét ülik, Márton Áron mellszobrot avatnak Csíkszeredában

Dobos László 2019. március 19., 10:46

Szent József napja alkalmából kedden 16 órától tartják a búcsúünnepet a csíkszeredai, Szent József tiszteletére felszentelt püspöki kápolnában.

A csíkszeredai Szent József-kápolna Fotó: Gecse Noémi

A szentmise főcelebránsa Tamás József püspök lesz, szónoka pedig László Attila, a Székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György Egyházközség plébánosa. A liturgia keretében a kápolna bejáratánál felavatják Márton Áron mellszobrát.

{A}

József-napi néphagyományok

Magyar nyelvterületen közismert a mondás, mely szerint Sándor, József, Benedek zsákban hozza a meleget. Ha Sándor, József és Benedek napján süt a nap, hosszú, meleg nyár várható, ha nem süt, akkor hosszú, esős ősz lesz. Régebben sok helyen ilyenkor engedték ki először a méheket és a legelőkre a marhákat, ezen a napon ültették el a fokhagymát. A hagyomány szerint ekkor szólalnak meg először a madarak, mert Szent József kiosztotta nekik a sípot.

Melegebb vidékeken ekkor érkeznek meg a fecskék, de várták vissza a gólyákat is, amelyek tollazatának tisztaságából jósoltak. Ha tiszta volt a tolluk, szűk esztendő várt rájuk, ha piszkos volt, bő termésre számíthattak.