Befejezés előtt az utolsó üzemtervek, nincsenek veszélyben a mezőgazdasági támogatások

Széchely István 2019. március 20., 14:48

A héten befejeződik a gyepterületek üzemterveinek elkészítése Hargita megyében. Két községben zajlanak még az utolsó munkafázisok, az idei mezőgazdasági támogatások igénylése azonban ott sincs veszélyben.

Hargita megye összes kaszálóját, legelőjét felmérték. A napokban az utolsó üzemtervek is elkészülnek Fotó: Barabás Ákos

A hatvanhét Hargita megyei közigazgatási egység közül hatvanháromban már befejeződött a gyepterületek üzemterveinek elkészítése. Mivel két településnek, Balánbányának és Tusnádfürdőnek nincsenek gyepterületei, mindössze két község maradt, ahol véglegesítés előtt állnak a tervek.

Kápolnásfaluban és Bélboron zajlik még a munka, de a héten mindkét községben elkészülnek az üzemtervek

– tájékoztatott Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság vezetője.

Eltekint az állam

Noha a gyepterületek üzemtervének megléte – többszöri halasztás után – idén már feltétele az egységes agrártámogatások igénylésének, úgy tűnik, az állam ebben az évben is eltekint a kötelezettség számonkérésétől. Ennek vélhetően az az oka, hogy Hargita megyével ellentétben – amely országosan a második helyen áll az üzemtervek elkészítését illetően – számos megye rosszul áll a kötelezettség teljesítésével. Hivatalos halasztás ugyan nem történt idén, de mint azt Török Jenőtől megtudtuk,

nem kérik az agrártámogatásokat igénylő gazdáktól az üzemterveket.

„Eltekintenek ettől, úgy érzem. Aggódtunk azért a két-három községért, de más megyék még úgy sem állnak, mint mi” – fogalmazott az igazgató.

{A}

Megjegyezte, videokonferenciát is folytattak a mezőgazdasági minisztériummal, de egy szó sem esett a mezőgazdasági üzemtervekről, valamint beszélt az agrártámogatások igénylésében illetékes mezőgazdasági intervenciós és kifizetési ügynökség (APIA) megyei vezetőjével is, és ő is úgy tapasztalja, hogy nem kötelező mellékelni a terveket a támogatások igénylésekor.

A gazdálkodás megtervezésében segít

A gyepterületek üzemterveinek elkészítésére vonatkozó kötelezettséget 2013-ban, a 34-es – utólag számtalanszor módosított – sürgősségi kormányrendelettel vezette be a kormány, ám a meglehetősen hosszadalmas munkának többnyire csak 2017-ben kezdtek neki a polgármesteri hivatalokban.

A gyepterületek üzemtervének megléte már tavaly feltétele volt az egységes agrártámogatások igénylésének, de országszerte olyan sok településen nem készültek el vele, hogy a kormány további egy év haladékot adott

a munka befejezésére. Ezzel azonban az ország számos közigazgatási egységében máig nem végeztek, ezért szó volt egy újabb halasztásról, de erre végül hivatalosan nem került sor.

A gyepterületek üzemtervéről

A gyepterületek üzemterve az adott közigazgatási egységhez – városhoz, községhez – tartozó összes legelőt és kaszálót lajstromozza, a tulajdonosok névsorával, valamint a gyepterületek elhelyezkedésével, de tájékoztatást ad a talajminőségről és a növényzetről is, valamint arról, hogy a terület mekkora állatállomány eltartására képes. Az üzemtervek megléte a gyakorlatban azért fontos, mert ezek alapján lehet megtervezni a gazdálkodást az adott területen, ezek alapján lehet meghatározni például azt is, hogy mennyi állattal lehet leterhelni az adott területet – tájékoztatott Török Jenő.