Az eddiginél ezer, illetve ötszáz lejjel nagyobb értékű állami segély jár a temetés költségeire

Széchely István 2019. március 19., 09:11

Ezer, illetve ötszáz lejjel nőtt a temetkezési segély értéke. A társadalombiztosítással rendelkező személyek elhalálozása után a temetési költségek biztosítására folyósított állami támogatás értéke meghaladja az ötezer lejt.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A korábbi 4162 lejes értékről 5163-ra nőtt az állami temetkezési segély értéke, miután a vonatkozó törvénymódosítás megjelent a Hivatalos Közlönyben pénteken. Az új szabályozás értelmében

a társadalombiztosítással rendelkezett, azaz munkaviszonyban állt vagy nyugdíjazott elhunytak után az állam 5163 lejes támogatást nyújt, míg a biztosított személy családtagjának elhalálozásakor folyósított segély értéke 2582 lej.

Utóbbi esetben nem feltétel, hogy az elhunyt családtag társadalombiztosítással rendelkezzen. A támogatást utólag, az igényléstől számítva legfeljebb három munkanapon belül fizetik ki a temetési költségeket vállaló családtagnak.

{A}

A törvény értelmében családtagnak minősül a házastárs, a vér szerinti és az örökbe fogadott gyermek, a családi típusú gyermekotthonban élő gyerekek 18 éves korukig (legfeljebb 26 éves korukig, amennyiben folytatják tanulmányaikat), a munkaképtelen gyermekek, függetlenül az életkoruktól, illetve bármelyik házastárs szülője vagy nagyszülője. A szabályozás szerint

a támogatásra jogosult az özvegyen maradt házastárs, az elhunyt szülei, gyámja, gyermekei, illetve közeli hozzátartozók hiányában más is megkaphatja a segélyt, amennyiben igazolja, hogy ő fizette a temetés költségeit.

A segély igényléséhez összeállított iratcsomónak tartalmaznia kell egy kérést, a halotti bizonyítványt, az igénylő személyi igazolványának másolatát, a családi állapotot igazoló dokumentumot, amelyből kiderül, hogy milyen rokonságban állt az elhunyttal (ezeket eredetiben is be kell mutatni), valamint a temetés költségeinek a kifizetését igazoló számlákat. Betegség miatti elhalálozás esetén orvosi igazoló iratot is mellékelni kell, a 18-26 éves korú, az elhalálozás előtt valamilyen felsőoktatási képzést folytató elhunyt esetében pedig az erről szóló igazolást. A teljes lista elérhető az Országos Nyugdíjpénztár honlapján.