Négy határon át: első helyen a micskei Időutazók

Bíró Blanka 2019. március 18., 19:56

Tizenhárom csapat méretkezett meg a Négy határon át vetélkedő erdélyi döntőjében, amelyet a hétvégén Sepsiszentgyörgyön tartottak.

Fotó: Vargyasi Levente

A Kovászna Megyei Értéktár Bizottság az Erdélyi Értéktár Bizottsággal, az NMI Művelődési Intézettel és a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal alapítóival hirdette meg a vetélkedőt Értékeink témában az általános iskolák 5–8. osztályos diákjai számára.

A versenybe három diákból és egy pedagógusból álló csapatok jelentkeztek, akik az elmúlt hónapokban három fordulón keresztül versengtek a regionális döntőbe való jutásért.

Az interaktív, honismereti, többfordulós Kárpát-medencei vetélkedő célja a külhoni értékek megismertetése és őrzése, valamint az értéktárak bővítése,

ezzel közelebb hozva és ismertetve a Kárpát-medencei határon túli értékeket, emlékhelyeket, személyiségeket a határon túli régiókban, és az anyaországban élő számára.

{A}

Az erdélyi döntőt a Bihar megyei Micskéről érkezett Időutazók nyerték,

a második helyezett Köllő Miklós utódai csapata Gyergyócsomafalváról, a harmadik a gyergyóditrói Székelyhármas.

Fotó: Vargyasi Levente

A három dobogós csapat április 27-én méretteti meg magát a lakiteleki döntőn. Rajtuk kívül dicséretben részesült a micskei Hatodikos Tündérlányok csapata, különdíjjal jutalmazták a gyergyószentmiklósi Favágókat a helyi kézművessel készített riportfilmjükért. A második különdíj is Gyergyószentmiklósra vándorolt, a Szent Miklós csapat tagjai a legjobb érték felterjesztésének elkészítésével, az angadzsabor örmény levessel érdemelték ki az elismerést.

Lezsák Sándor József Attila-díjas magyar költő, tanár, a Magyar Országgyűlés alelnöke elmondta, jövő évben a vetélkedőt átcsoportosítva, három korosztály számára szervezik meg, lehetőséget biztosítva a kilenc és tizedikes osztályok számára is. Szémann Péter, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke, az Erdélyi Értéktár Bizottság tagja felkérte a versenyzőket és az őket felkészítő pedagógusokat a felterjesztett értékek tovább küldésére az Erdélyi Értéktár Bizottság számára.