Nincs elég motiváló ereje a próbaérettséginek, ha nem kötelező beírni az itt kapott jegyeket a naplóba

Antal Erika 2019. március 18., 18:28

Nem motiválja kellőképpen a végzős diákokat a próbaérettségin való jó eredmény elérése, hiszen az ott szerzett jegyek csak akkor kerülnek be a naplóba, ha ők is úgy akarják. A héten zajló megmérettetés fő célja, hogy szembesítse a tanulókat, melyek a hiányosságaik.

Ha nem írják be az itt kapott jegyeket, van egyáltalán értelme a próbaérettséginek? – ez a kérdés is joggal felmerülhet a vizsga kapcsán. Archív Fotó: Veres Nándor

Maros megyében 6700 diákot érint a hétfőn elkezdődött próbaérettségi, ahol nem csupán a 12. osztályosok, de a tizenegyedikesek is felmérik tudásukat. Hargita megyében 2134 diák iratkozott be a próbavizsgákra, akik közül hétfő reggel 54 személy hiányzott – tájékoztatott Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője.

„A próbaérettségi vizsgán külön témát kaptak azok a tanulók, akik a 11. osztály nappali, illetve a 12. osztály csökkentett látogatású tagozatára járnak, illetve megint

más-más témában kellett bizonyítaniuk azoknak, akik 12. osztályosok, valamint akik a csökkentett látogatáson 13., vagyis végzős osztályba járnak

– magyarázta a Hargita megyei főtanfelügyelő.

{K1}

Bár az eddigi tanultaknak az ellenőrzése a célja a szimulációnak, a tanárok is és a tanulók is komolyan vették a próbavizsgákra való felkészülést. „Minden nap gyakoroltunk, tételeket dolgoztunk ki, teszteket írtunk, otthon is erre a próbavizsgára készültünk, a tanáraink is nagyon odaálltak, nem hagyták, hogy ellazuljunk egy percig sem” – mondta a 11. osztályos Anna, aki úgy érezte, nem csak próbavizsga áll előtte, de ez már maga az érettségi.

Ha ilyen a szimuláció, akkor képzelem, milyen lesz, ha majd élesben megy a dolog. Biztos nagyon nehéz lesz, ezért nem is baj, ha már most elkezdődik a felkészülés

– fogalmazott egy másik tizenegyedikes diák a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnáziumból. Abban valamennyien egyetértenek, hogy a tudásuk felmérésére időnként szükség van, jó ha tudják, mivel jár az érettségi, hogyan kell arra készülni, majd ott az adott témára koncentrálni.

{A}

A próbaérettséginek, akárcsak a múltheti országos felmérő szimulációnak, az a célja, hogy szembesítse a tanulókat, illetve tanáraikat, hogy mekkora az a tudásanyag, amellyel esetleg érettségire jelentkezhetnek, melyek a hiányosságaik, mik az erősségeik és mi az, amit még fejleszteni kell. Valamivel a tanév közepe után, annak, aki tanult eddig, de még nem érzi úgy, hogy elégséges a felkészültsége, van ideje, hogy „belehúzzon”. 

A 11. osztályosok számára azért fontos a próbavizsga, hogy megismerhessék, mi vár rájuk jövőben, hogyan kell teljesíteniük.  

Mátéfi István, a Bolyai Farkas Gimnázium igazgatója érdeklődésünkre elmondta,

a próbavizsga némiképpen felborítja az iskola hétköznapi tanrendjét, hiszen az osztályokban két-két tanárnak kell felügyelnie, akiknek ebből kifolyólag elmaradnak az óráik.

 „Az 5-8. osztályosoknak megtartjuk az óráikat az órarend szerint rendesen, ám a 9. és 10. osztályosok ezek alatt a napok alatt hiányoznak az iskolából” – magyarázta az igazgató. 

A próbaérettségin elért eredményt, beírhatják a naplóba, ha a diák úgy akarja, ehhez azonban kérvényt kell iktatnia az iskola titkárságán. Ám az, hogy a jegy beíratása választható, nem minden esetben jó – mondta Mátéfi, ugyanis nem motivál így kellőképpen a próbavizsga, hiszen

sokan a tanulók közül úgy gondolják, hogy mindegy, hányast kapnak, úgysem fogják beírni azt a naplóba. 

Hétfőn román nyelv és irodalomból vizsgáztak a diákok, kedden magyar nyelv és irodalomból, szerdán a profilnak megfelelő választott tantárgyból, csütörtökön pedig a kötelezően választhatóból mérik fel a tudásukat.