Előrelépés a Felső-Maros menti gázszolgáltatás kiépítésében

Simon Virág 2019. március 18., 14:24

Elindítanák a földgázszolgáltatást a Felső-Maros mentén, hogy fűtési alternatívát kínáljanak a családoknak és közintézményeknek. Maros megye prefektusa pozitív előrelépésként értékelte, hogy a Transgaz fontolóra vette a vezetékrendszer kiépítését.

Gázvezeték. Szívesen látnák már a Felső-Maros mentén is Fotó: Pinti Attila

Maros megye prefektusa, Mircea Dușa hivatalos levélben kérte a Transgaz vezetőségét, hogy vegyék fontolóra a fő gázvezeték kiépítését a Felső-Maros mentén. Jelenleg Maros megye területén Marosvécstől Gödemesterházáig nincs gázszolgáltatás. Mint Dușa elmondta, a szolgáltatótól kapott válaszlevélben az áll, hogy

már megrendelték a tanulmányt a gázvezeték kiépítésének műszaki, illetve gazdasági mutatóiról,

és ez alapján hozzák meg a végső döntést. A prefektus kiemelte, egyeztetett az érintett községek vezetőivel, és mindnyájan szeretnék, hogy kiépítsék a vezetékrendszert, valamint elindítsák a gázszolgáltatást.

{A}

Kristóf József magyarói polgármester érdeklődésünkre elmondta, már megkezdték az előkészületeket a gázszolgáltatás bevezetése érdekében. Marosvécs, Felsőrépa, Déda és Görgényoroszfalu polgármesteri hivatalaival közösen fogják elkészíttetni az erre vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt. Ez előreláthatóan nyár elejére kész lesz. A tanulmányra azért van szükség, mert ígéretet kaptak, hogy a hamarosan megjelenő országos pályázati kiírásban

lehetőségük lesz vissza nem térítendő támogatást kérni a nagyméretű befektetésre.

Tervek szerint a gázvezetéket Szászrégenből hoznák, hogy megfelelő kapacitása legyen ellátni a Felső-Maros mentét is. Jelenleg Szászrégen után Marosfelfaluban és Alsóidecsen van még gáz, azután már nincs.

Magyaró községben ezerkétszáz család van és tizenöt közintézmény (ide tartoznak az iskolák, orvosi rendelők és templomok). Kristóf József elmondta, egyre többen érdeklődnek a földgázszolgáltatás iránt, hiszen az elmúlt években nagyon megdrágult, és egyre nehezebben beszerezhető a tűzifa. Mint megtudtuk, tíz méter fa kétezer lejbe kerül, felaprítással együtt elérheti a kétezer-ötszáz lejt is, és ez egy télen egy háromszobás lakás kifűtésére nem elegendő.