Az időjáráson nem fog múlni, hogy a ma délután tökéletes legyen

Székelyhon 2019. március 18., 12:11

Ma délután nyűg lesz hazafelé a kabát, az Országos Meteorológiai Intézetnél ugyanis húsz Celsius-fok feletti maximumot írnak hétfőre Közép-Erdély területére. A további napokban azért örülhetünk, hogy nem szabadultunk meg végleg a kabáttól, hiszen mérséklődni fog a nappali felmelegedés.

Délelőtt 11 órai hőmérsékletek Fotó: Országos Meteorológiai Intézet

Tizennégy és huszonkét Celsius-fok közötti maximum hőmérséklettel számolnak hétfőn az Országos Meteorológiai Intézetnél Közép-Erdélyre vonatkozóan, Románia déli részén pedig akár huszonhat fokig is felmelegedhet a levegő hőmérséklete. Erre pedig elég nagy a valószínűség, ugyanis délelőtt tizenegykor már 14 Celsius-fokot mértek hivatalosan Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen pedig 15-öt, de Háromszéken is jellemző volt a 13 fok körüli hőmérséklet.

A Maroshévíz–Gyergyóalfalu–Csíkszereda tengely természetesen kilóg a sorból, ott a délelőtt folyamán annak örülhettek, hogy nem fagyos már a levegő.

Vasárnap Marosvásárhelyen már közel jártak a húsz Celsius-fokhoz,

napközben 18,6 volt a maximum, Székelyudvarhelyen 15,2, Sepsiszentgyörgyön 17,3, Csíkszeredában pedig 13,8 Celsius-fok.

A természet mondhatni rásegít arra, hogy jól induljon a hetünk, a további jó hangulatról azonban nekünk kell gondoskodnunk, mert kedden, illetve szerdán mérséklődik a nappali felmelegedés. Kedden hajnalban 1–5 Celsius-fokos minimumokra, napközben pedig 10–16 fokos maximumokra kell számítani, és helyenként csapadék is valószínű – derül ki a meteorológiai intézet rövid távú előrejelzéséből, amely szerdára vonatkozóan még erőteljesebb lehűlést jósol mínusz 5 és plusz 1 Celsius-fokos hajnali hőmérséklettel, és 7–12 fokos maximumokkal. Csapadék elszórtan szerdán is előfordulhat, változó égbolttal.

{A}

Az elkövetkező napok lehűlése egyébként beleillik abba a frontrendszerbe, amely meghatározza Európa időjárását. Az Északi-tenger térségében örvénylik az a ciklon, amelynek frontrendszere befolyásolja most Nyugat- és Északnyugat-Európa időjárását – írja az MTI. A Kárpát-medencét éjszaka éri el a hidegfront, amelynek hatására hétfőn – előbb nyugaton, aztán fokozatosan keleten is – felhősebbre, csapadékosabbra fordul időjárásunk, és a hőmérséklet is jelentősen visszaesik.