A törvényszéki jegyzők is tiltakoznak

Antal Erika 2019. március 18., 10:48

Az ügyészek és bírák után a törvényszéki jegyzők is tiltakozásba kezdtek. Az ő problémájuk az, hogy túl kevés a fizetés és túl sok a munka.

Túl kevés a munakerő, túl sok az ügy, tovább lassul a munkamenet Fotó: Haáz Vince

Cătălin Trăistaru, a törvényszéki jegyzők országos szakszervezetének elnöke a sajtónak arról beszélt, hogy

míg 2000-ben a jegyzők havi jövedelme megegyezett a bírák jövedelmének a 70-80 százalékával, 2018-ra ez az arány 25-30 százalékra csökkent.

A törvényszéki jegyzők március 22-én terveznek Bukarestbe utazni, hogy a Győzelem téren adjanak hangot elégedetlenségüknek. Addig is fehér karszalaggal dolgoznak, illetve hétfőtől megtagadják a túlórai munkát.

{A}

Követelik többek közt egy új szakmai szabályzat kidolgozását, amely megfelel a mai igényeknek és kiküszöböli a jövedelmi különbségeket is.

Ugyanakkor azt is szeretnék elérni, ha az igazságügyi minisztérium keretén belül létrejönne egy igazgatóság, amely a törvényszéki jegyzők problémáival foglalkozna, felvállalva azok szakmai és anyagi kérdéseit, azok megoldását.

Továbbá legalább ezer új jegyzői állás létesítését követelik a bíróságokon és ügyészségeken, valamint egészséges és biztonságos munkakörülményeket.

Mivel a törvényszékeken és táblabíróságokon amúgy is túlzsúfoltság jellemző, a jegyzők tiltakozása, a túlórai munka megadása tovább nehezíti a bírák és ügyészek munkáját, illetve tovább lassítja az amúgy is lassan haladó ügyvitelt.