Nyugdíjazáskor az állam „elfelejti” elszámolni az orvosi ügyeleteket

Széchely István 2019. március 18., 11:10

Többévnyi szolgálati időt elveszítenek az orvosok azért, mert az általuk elvégzett, átlagban havi három-négy 12 órás ügyeletet nem számolják el nyugdíjazásukkor. Az orvosi kamara a vonatkozó szabályozás módosítását szeretné elérni.

Elveszett idő. Átlagban 15 évnyi munkaidőt tesz ki az ügyeletezés egy orvosi pályán Fotó: Veres Nándor

Nem állt el a Román Orvosi Kamara (CMR) az ügyeletek munkarégiségként való elismertetéséért tett erőfeszítésektől – jelentette be az országos tömörülés vezetősége a napokban. A közleményben rámutatnak, hogy a témában rendszeresen megbeszéléseket folytatnak politikusokkal, és hogy parlamenti képviselők már két törvénymódosítást is előterjesztettek az ügyben.

Nem a korai nyugdíjazások érdekében lenne szükség arra, hogy az ügyeleteket elszámolják ledolgozott szolgálati időként, hanem azért, mert ezek is ugyanolyan ledolgozott órák, mint a normális munkaidőben ledolgozottak, és ezekre is kiveti a szociális járulékok költségét az állam

– indokolta meg a törvénymódosítás szükségességét lapunknak Bíró László háziorvos, a Hargita Megyei Orvosi Kamara elnöke. Kérdésünkre elmondta, a probléma megyeszerte mintegy 370 kórházi szakorvost érint.

A munkaszerződésben foglaltakon kívül egy orvos átlagban három-négy ügyeletet végez havonta, ami 12 órával számolva 36–48 munkaóratöbbletet jelent havonta.

Ez többévnyi ledolgozott munkaidőt eredményez a nyugdíjazásig, de a jelenleg érvényben lévő törvények miatt nem számít bele a munkarégiségbe

– magyarázta a kamara elnöke. Megjegyezte ugyanakkor, hogy mivel az egészségügyi rendszer nagyon sok területen szakorvoshiánnyal küzd, olyan orvosok is vannak, akik havonta az átlagnál jóval több, akár tíz ügyeletet is kénytelenek vállalni.

{A}

Sokakat érintene

„Hargita megyében természetesen mindenki mellette áll, hiszen itt rengeteg pluszmunkáról van szó” – válaszolta a törvénymódosítási kezdeményezés Hargita megyei támogatottságára vonatkozó kérdésünkre. Bíró László kitért arra is, hogy

ha megszületne a törvénymódosítás, és az visszamenőleges érvényű lenne, akkor még több orvost érintene, ugyanis az orvoshiány miatt régebben a háziorvosok is vállaltak ügyeleteket a kórházakban, és azok a munkaórák szintén nem számítanak bele a munkarégiségbe.

A törvénymódosítási javaslat indoklásában egy számítás is olvasható arról, hogy mekkora ledolgozott szolgálati időtől esnek el az orvosok az érvényben lévő szabályozás miatt. Egy orvos, aki havonta 4 ügyeletet vállal, pályája során összesen mintegy 2000 ügyeletet gyűjt össze. Ez 4000 munkanapnak felel meg, ami 15 évnyi munkaidőt jelent – írják az indoklásban, arra is rámutatva, hogy bizonyos szakterületeken kétszer ennyi ügyelet a jellemző.

Bíró László szerint időbe fog telni a törvénymódosítás, egyrészt azért, mert sok technikai részlet vár még tisztázásra, másrészt mert számtalan szakma van, ahol ugyanez a helyzet áll fenn.