Parádés játékkal szépített a Sportklub

Dobos László 2019. március 17., 22:14

Látványos játékkal és szép gólokkal a Csíkszeredai Sportklub 4–1-re győzte le az Újpestet vasárnap este a jégkorong Erste Liga elődöntőjében. A négy nyert mérkőzésig tartó párharcban az Újpest 2–1-re vezet, a sorozat hétfőn este folytatódik.

Remek hokival nyerte meg első hazai elődöntős meccsét a csíkszeredai együttes Fotó: Gábos Albin

Telt ház előtt, kitűnő hangulatban kezdődött a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpályán az Újpest–Sportklub elődöntő harmadik mérkőzése, amelyen a csíkiak szakvezetése teljesen új felállásban küldte jégre csapatát,

mind a három csatársort új triók alkották, és ezzel sikerült meglepnie az újpestieket.

Az első játékrészben kemény harc folyt minden korongért, de gól nem született, a Sportklub kivédekezett egy másfél percig tartó kettős emberelőnyt, a csíki kapuban pedig Joakim Lündstöm bravúrt bravúrra halmozott.

Fotó: Gábos Albin

A második harmad újpesti emberelőnnyel kezdődött, ezt a Sportklub kivédekezte, majd nagy nyomást helyezett az újpestiekre, és a 24. percben egy kapu előtti nagy kavarodásban a kipattanó korongot Rokaly Szilárd közelről a kapuba lőtte (1–0).

A gól után szárnyakat kapott a Sportklub, és a folytatásban két szépen kidolgozott akció végén újabb találatokat szerzett:

előbb Valchar volt eredményes emberelőnyös szituációban (2–0), majd Anyiszin lőtte a felsőbe a Krasznoszlobodcevtől kapott remek passzt (3–0). Két harmad után, a helyzetek alapján akár nagyobb is lehetett volna a Sportklub előnye, Krasznoszlobodcev bombalövése a felső kapuvasról vágódott ki.

Fotó: Gábos Albin

Az utolsó húsz percben a Sportklub okosan tartotta az eredményt,

az Újpest három fórt hagyott kihasználatlanul, a végjátékban pedig kerek két percen át öt a három ellen támadhatott a székelyföldi együttes, de nem tudott gólt lőni.

Az 59. percben büntetőlövéshez jutott az Újpest, Andrew Taylor Stefishen volt a végrehajtó, azonban Gert Joakim Lundström, a csíkiak svéd hálóőre védte a kanadai idegenlégiós lövését.

Szűk egy perccel a vége előtt Fodor Csanád került ziccerbe, egyedül az újpesti kapussal nem hibázott (4–0).

Az utolsó másodpercekben már nem figyelt oda a csíki védelem,

Lundström kapus 14 másodpercre volt a shutouttól, hibátlan teljesítményét Szalma Zsolt rontotta el, aki közelről szépített (4–1).

Fotó: Gábos Albin

A négy nyert mérkőzésig tartó párharcban az Újpest összesítésben 2–1-re vezet. Az eddig lejátszott mindhárom találkozó 4–1-gyel végződött.

A sorozat hétfőn este 18.30 órától folytatódik, ennek az összecsapásnak is a Vákár Lajos Műjégpálya lesz a házigazdája.

Mestermérleg:

Vaclav Novak, a Sportklub vezetőedzője: „Nagyon jó meccset játszottunk. Az első harmadban egy kicsit görcsösebbek voltunk. A második harmadtól kezdve viszont remekül játszottunk, az ellenfélnek igazán gólszerzési lehetősége sem volt. Jó csapat voltunk ma, száz százalékot nyújtott mindenki. Tanultunk az ottani két vereségből és vissza szerettünk volna térni a helyes útra. Nagyon köszönöm a szurkolóknak a lelkes biztatást, nagyot segítettek ők is nekünk. Ha ugyanezen játékot tudjuk hozni a folytatásban, akkor jó vége lesz.”
Szilassy Zoltán, az Újpest vezetőedzője: „Már az első harmaddal sem voltam elégedett, annak ellenére, hogy megvoltak a lehetőségeink, akárcsak az utolsó felvonásban. Az agressziót a buszon hagytuk, és ezáltal az ellenfélnek több helye és ideje maradt, ezt pedig a hazaiak jó képességű hokisai kihasználták. A három gól olyan távolságnak bizonyult amelyet nem sikerült ledolgoznunk a harmadik harmadban, bár sokat dolgoztunk érte. Sokkal keményebben kell játszanunk, miként tettük azt otthon. Agresszívnek kell legyünk minden pillanatban.”

Jégkorong Erste Liga, elődöntő, 3. mérkőzés:
Csíkszeredai Sportklub–Újpesti TE 4–1 (0–0, 3–0, 1–1),
gólszerzők: Rokaly Szilárd (24.), Radim Valchar (34.), Mihail Anyiszin (38.), Fodor Csanád (60.), illetve Szalma Zsolt (60.).
Kapura lövések: 44–29.
Büntetőpercek: 10–10.
Játékvezetők: Druga Norbert, Csata Attila, Rédai Botond.