Nincs megállás: folytatják a vízcsapok lezárását

Simon Virág 2019. március 17., 15:36

Az ütemterv szerint további marosvásárhelyi tulajdonosi társulásoknál zárják el a fő vízcsapokat hétfőn. A szolgáltató Aquaserv ezzel a megszorító intézkedéssel próbálja behajtani a kintlevőségeket. Múlt héten tizenkét társuláshoz tartozó több száz családnál nem volt víz.

Fotó: Aquaserv

Az Aquaserv kétmillió lejes adósságot – vagy legalább ennek egy részét – szeretne behajtani a nagy tartozásokat felhalmozó tulajdonosi társulásoktól. Mivel csak a társulásokkal, és nem a lakókkal van szerződése, ezért

kollektív büntetést alkalmazva lezárják a tömbház előtt lévő fő vízcsapokat, szolgáltatás nélkül hagyva a rendszeresen fizető családokat is.

Március 11-étől 14-éig tizenkét tulajdonosi társulásánál függesztették fel a szolgáltatást.

{K1}

A megszorító intézkedés nyomán valamennyi társulás képviselője jelentkezett a szolgáltatnál, kisebb-nagyobb összegeket kifizetve. Mint Nicu Tomuleţiu, a szolgáltató sajtószóvivője elmondta, annak ellenére, hogy az érintett társulások csak a adósság tíz százalékát törlesztették, pénteken újraindították a szolgáltatást.

{A}

A lakótársulások vezetői szerződésben vállalták, hogy a felosztott kintlevőséget határidőkre törlesztik. Amennyiben ez nem történik meg, újra lezárják a csapokat.

Hétfőtől folytatjuk tovább a vízcsapok elzárását a beütemezett társulásoknál, hiszen bár egy hónapja értesítettük az adminisztrátort és a társulási elnököt az intézkedésről, és a lépcsőházakba kiragasztott közlemények révén a lakókat is, nem jöttek fizetni

– mondta az illetékes, aki újra kihangsúlyozta, hogy a törvény szerint

joguk van erre a megszorító intézkedésre.

Korábban felmerült annak a lehetősége, hogy a kollektív büntetés helyett, amikor jól és rosszul fizetőt is ivóvíz nélkül hagynak, korlátozhatnák bizonyos időre a szolgáltatást, vagyis naponta néhány órát biztosítanák az elengedhetetlen vizet. Az illetékes szerint erre is lehetőség van, de ezt kell kérje a lakótársulás.

Fotó: Aquaserv

Hétfőn ivóvíz nélkül maradnak a 42-es számú társuláshoz tartozó tömbházak, a Măgurei utca 12. és 14. szám alatt, valamint a  Parângului utca 58. és 70. szám alatti családok. Nem lesz ivóvíz Mioriței utca 57/B és 58/B számok alatt, a Muntenia 68. szám alatt. A megszorító intézkedés érinteni fogja a Pandúrok utca 44, 44/1, 46, 46/1, 46/2 szám alatti lépcsőházakban élőket is. Tervek szerint kedden fogják lezárni a vízcsapokat a Termékenység utca 30–34. szám alatt, illetve az Ady negyed több lépcsőházában.