Segítik a roma álláskeresőket

Bíró Blanka 2019. március 17., 11:00

A sepsiszentgyörgyi Őrkő negyed tizenöt lakója kapott szakmaismereti bizonylatot, amely hozzásegítheti őket ahhoz, hogy munkahelyet találjanak.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A város önkormányzata 2017-ben csatlakozott a romák foglalkoztatottságát elősegítő nemzetközi programhoz, amelynek célja, hogy megoldást találjon a roma munkaerő problémáira a térségben. Beindítását azzal indokolják, hogy az Európai Unióban a romák jelentik a legnagyobb etnikai kisebbséget, ugyanakkor a leginkább perifériára szorult közösségek közé tartoznak, a társadalmi kirekesztettséggel, diszkriminációval szembesülnek, korlátozott a hozzáférésük a munkaerőpiachoz, az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz.

{A}

Sepsiszentgyörgyön tavaly októberben kezdődött a kísérleti jellegű kezdeményezés, amelynek keretében egy 30 fős csoportnak hetente több alkalommal szerveztek kiscsoportos tevékenységet, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Gondozás Ágazatának és partnereiknek szakemberei nyújtottak segítséget a felzárkózáshoz.

A résztvevők írni-olvasni tanultak, fejlesztették a beszéd- és kommunikációs készségüket, a román nyelvismeret alapjait.

Mindenki egyéni mentort kapott, aki segítette a folyamat során megoldani a különböző problémákat. A kezdetben 30 fős csoportból 23 személy vett részt különböző szakmai alapok elmélyítésében, a képzéssorozat végén pedig csupán 15-en vehettek át szakmaismereti bizonylatot: 8 szobalány, 3 kereskedelmi dolgozó, ketten a kőműves, valamint ketten a láncfűrészes szakmákkal ismerkedtek meg.

A képzéseket úgy válogatták össze, hogy megfeleljenek az őrkőiek és a helyi munkaerőpiac igényeinek.

A képzéssorozatot a következőkben egy két hónapos mentorálási program követi, elsősorban azok számára, akik találnak munkát. Ennek lebonyolításában a Gyulafehérvári Caritas mellett a Romániai Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi szervezete és az ESÉLY Lelki Egészségvédő Egyesület munkatársai vesznek részt.