Nyitnikék – sikerélmény, zenés örömszerzés és -fejlesztés fogyatékkal élő gyermekeknek

Molnár Melinda 2019. március 17., 13:49

Első ízben tartottak a székelyudvarhelyi baptista imaházban fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok részvételével tavaszi gyermekkoncertet és interaktív zenés foglalkozást. Örömei évszakonkénti hasonló rendezvényre ösztönzik a szervezőket és a résztvevőket.

Fotó: Barabás Ákos

Lisztes Piroska zenetanár rendszeresen vezet hangszeres foglalkozást gyerekeknek, keddenként pedig fogyatékkal élők vesznek részt zenés fejlesztőfoglalkozáson. A Barnabás Alapítvány és a helyi baptista gyülekezet szervezésében szombaton összehívta egy koncertre és interaktív zenei foglalkozásra különböző élethelyzetű növendékeit, segítőiket és a szülőket, akik rendszerint többféle fejlesztő foglalkozást látogatnak – ezúttal közel hatvan fogyatékkal élőnek sikerült azonos élményt biztosítaniuk.

Fotó: Barabás Ákos

Fotó: Barabás Ákos

Erő az erőtlenségben

Kezdésként, és később is többször elhangzott a nap himnusza, a Jézus szeret minden kicsi gyermeket című dalocska. Igei köszöntésében Mezei Ödön, a házigazda baptista gyülekezet lelkipásztora ugyanezt nyomatékosította: Jézus a megfáradtakat is hívja, megkönnyíti terheiket, ugyanakkor jó az együttes istendicséret. Barnabás, a szervező alapítvány névadója a Budai Evódia testvére volt. Elmesélte, hogy öccse izomsorvadásban szenvedett, mozgássérült és nagyon gyenge volt, mégis teljes életet élt. Visszagondolva, Barnabás, sokaknak adott erőt, mert a szülei elhitték, hogy teljes életet élhet – óriási kincsek jöttek elő. A róla elnevezett alapítvány áldásai által ma akadálymentes épület fogadja a Hargitai Keresztyén Táborba érkezőket.

Fotó: Barabás Ákos

Fotó: Barabás Ákos

Nem az izmos az erős, hanem aki lélekben az. Arról, aki erősnek látszik, kiderülhet róla, hogy nagyon törékeny. A Barnabás Alapítvány elnöke arra biztatta a imaháznyi résztvevőt, hogy legyenek együtt másak, különbözőek és mégis egyek – Jézus szeretete köt össze minket. Örök igazság, hogy amikor erőtlenek vagyunk, akkor vagyok erősek, ha engedjük, hogy gyengeségünk által Krisztus legyen nagyobb. A nap során imádsággal is támogatták a résztvevőket, hogy Jézus által ők is legyenek erősek és megtapasztalják, hogy nagyobb dolgokat tudunk vele cselekedni, mint amikor erősnek hisszük magunkat.

Fotó: Barabás Ákos

Fotó: Barabás Ákos
 

{A}

Az ének, mint Isten ajándéka, dalokon keresztüli erőforrás

Isten ereje előbb a lelkünkben változtat, aztán életünkben. A koncerten és a zenefoglalkozások során hangszer- és énekszólisták nyújtottak élménysort. A zenét tanulók mellett a Caritas zeneterápiás foglalkoztatójába járó gyermekek Tamás Erika gyógypedagógus vezetésével mutatták be hangszerkíséretes és mozgásos dalaikat. Akik pedig ismerték az elhangzottakat, együtt fújták velük.
Aztán a hangjegyekről elnevezett csoportokba szerveződve olyan zenei próbákban vettek részt, amit a fogyatékkal élők is teljesíteni tudtak: csengettyűkészleteket szólaltattak meg, egymásra figyelve énekelték végig a hangsort, megneveztek öt hangszert, a zenebékának nevezett babzsákot hegedűtokba irányították és a hálaadásról szóló igeverset tanultak meg.

Fotó: Barabás Ákos
 

A csoportokban ép fiatalok és önkéntes felnőttek segítettek. Végül minden résztvevő emléklapot kapott, a hosszú asztalról ajándékot választhatott és az elnyert matrica piros pontok alapján kijelölték a csapathelyezéseket. A szeretetvendégségen megbeszélték, hogy a tavaszi után nyári, őszi majd téli gyermekkoncertet és zenei foglalkozást is szerveznek a fogyatékkal élő gyermekeknek és fiataloknak.

Videó: Barabás Ákos