Március 15. Sepsiszentgyörgyön: „ma a régiók lázadnak”

Bíró Blanka 2019. március 15., 20:32

Minden történelmi régió kezébe kell vegye a sorsát, fogalmazta meg pénteken az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett ünnepségen Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Fotó: Bíró Blanka

Színházi produkcióval, néptáncelőadással, ünnepi hangversennyel, köztéri programokkal, és sporteseménnyel zajlott egész héten Sepsiszentgyörgyön az ünnepi eseménysorozat. Pénteken tizenegy helyszínen,

a város tanintézeteinek közreműködésével helyezték el a kegyelet koszorúit a szabadságharcosok emlékműveinél.

Fotó: Bíró Blanka

Az ünnepi felvonulás két helyszínről indult, a nyugati városrészből a Váradi-Bartalis kőtömbös kopjafától, míg a keleti városrészből az eprestetői csata Állomás-negyedi emlékművétől. 

Sepsiszentgyörgy főterére a cserkészek és a hagyományőrző lovas huszárok vezetésével vonultak fel az ünneplők.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere ünnepi beszédében kifejtette, Erdély és Székelyföld száz éve Románia része, ám Erdély egyesülésének Romániával csak Bukarest és Dél- Románia a nyertese.

Fotó: Bíró Blanka

1848-ban a nemzetek lázadtak, ma a régiók lázadnak. Okkal és joggal. Lázad Észak- Erdély és Moldova Bukarest önzése és gondatlan magatartása miatt. Bukarest száz éven át nem volt jó gazdája az országnak, nem voltak képesek autópályával összekötni Romániát Erdéllyel. A jövő Románia számára azt jelenti, hogy minden történelmi régió a kezébe kell vegye a sorsát, a számukra fontos döntéseket ők kell meghozzák, mert nem Bukarestnek van országa, hanem az országnak fővárosa

– mondta a polgármester. Beszédében üdvözölte a „bennünket körülvevő és megfigyelő látható és láthatatlan erőket”, melyek tevékenysége ébren tartja a kreativitást, hiszen évről-évre a nemzeti önkifejezés új módozatait kell kidolgozni.

Fotó: Bíró Blanka

Idén Sepsiszentgyörgyön nemzeti színű szívek díszítik a várost, ez jelzés a „helyi magyarság önérzetébe durván belegázoló prefektusok és a hatalom számára, hogy jogi és adminisztratív eszközökkel le lehet vetetni a magyarság szimbólumait, de a szívünkből nem lehet kitépni” – fogalmazott az elöljáró.

Az idei sepsiszentgyörgyi ünnepség meghívott szónoka Martonyi János, Magyarország egykori külügyminisztere volt, aki rámutatott: az egyéni szabadság és a közösség szabadsága nem választható el egymástól.

A közösségi jog azt jelenti, hogy a közösség dönthet a saját ügyeiről, ezt hívják önrendelkezésnek, autonómiának. (…) A közösség ragaszkodik a múltjához, hagyományaihoz, jelenéhez és jövőjéhez. Joga van nyelvéhez, önazonosságához, szimbólumaihoz, zászlójához

– mondta el a diplomata.

Fotó: Bíró Blanka

Idén Sorbán Boglárka a Székely Mikó Kollégium diákja volt az ünnepi szónok, aki kiemelte: a fiatalokon múlik a magyarság, a székelység jövője. Bancea Gábor református lelkész mondott áldást, hangsúlyozva, hogy mennyire fontos tényező a hit egy nemzet életében. Az ünnepségen fellépett a Székely Mikó Kollégium Néptáncegyüttese, a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai, és a város kórusainak egyesített kara.

Este a Sepsi Kamarazenekar és a Voces Női Kar „Zúgj Március!” című előadását mutatták be a a Háromszék Táncstúdióban. Szombaton 9 órától zajlik a Gáll Lajos Futókör emlékfutása, a résztvevőket az 1848–49-es honvédemlékműnél fogadják.

Fotó: Bíró Blanka