Ifjak emlékeztek a forradalomra Petőfi Sándor szobránál

Antal Erika 2019. március 15., 19:07

Szűkösnek bizonyult Marosvásárhelyen a Petőfi Sándor-szobor előtti tér a Kossuth és Arany János utcák találkozásánál lévő kis parkban, olyan sokan gyűltek össze, hogy március 15-ét, az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseit ünnepeljék.

Fotó: Haáz Vince

Noha a szervező az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete volt, a teret átadta az ifjúságnak: gimnazisták, általános iskolai diákok és egyetemi hallgatók idézték fel a márciusi ifjak szellemét versben, énekben, zenében és táncban.

Márton István hatodéves teológiai egyetemi hallgató ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy alázattal közeledjünk a múlthoz és tisztelettel emlékezzünk annak eseményeire. De ugyanilyen fontos az is, hogy a szülők, nagyszülők meséljenek. Illetve az, hogy legyen, akinek mesélni. Meséljék gyermekeiknek és unokáiknak azt, ami a múltban történt, a gyermekek és unokák pedig hallgassák meg. A tanárok tanítsák, oktassák tanítványaikat – szólított meg mindenkit a teológus hallgató, majd azt is megfogalmazta, hogy

addig él a nemzet, amíg van ki, és van akinek mesélni a múltról, a hősökről.

Fotó: Haáz Vince

Orbán Viktor magyar miniszterelnök március 15-i üzenetét Flender Gyöngyvér, Magyarország csíkszeredai konzulja olvasta fel, majd a Művészeti Gimnázium, a Bolyai Farkas Gimnázium, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium, a Református Kollégium és a Bernády György Általános Iskola tanulói mutatták be erre az alkalomra készült műsorukat.

A megemlékezés koszorúzással, illetve a magyar és székely himnuszok eléneklésével ért véget.

Fotó: Haáz Vince

{A}