Nem használták a biztonsági övet, örülhetnek, hogy csak bírsággal úszták meg

Bíró Blanka 2019. március 15., 11:18

Ezen a héten Kovászna megyében is nagy erőkkel zajlik a Seatbelt-akció, amely részeként a biztonsági öv és a gyerekbiztonsági rendszerek használatát ellenőrzik a közlekedésrendészek.

Fotó: Kovászna megyei rendőrség

Nicoleta Tolvaj-Marin, a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatott, hogy

hétfő óta 165 közlekedési bírságot róttak ki, ezek közül kilencvenet a biztonsági öv használatának elmulasztásáért vagy a gyerekbiztonsági rendszerek hiányáért.

Egyúttal a rendőrök tájékoztatják a gépkocsivezetőket a biztonsági öv használatának fontosságáról. Felhívják a figyelmet, hogy egy 50 kilométer/órás sebességénél történő ütközés során egy 80 kilogrammos felnőtt becsapódási ereje két tonnának felel meg.

{A}

Egy 25 kilogrammos gyerek pedig ütközéskor egy tonnának megfelelő erővel csapódik be, egy felnőtt képtelen megtartani a karjában, ezért van szükség a gyerekbiztonsági rendszerekre.

Másrészt 40 kilométer/órás sebességnél az ütközés során az emberi testre akkora nyomás nehezedik, mintha lezuhanna a harmadik emeletről.

A biztonsági öv az első ülésen utazók esetében 50 százalékkal csökkenti az elhalálozás kockázatát, míg a hátsó ülésen utazóknál 75 százalékkal.

A Seatbelt-akció során a romániai rendőrség a TISPOL Operational Group (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának Műveleti Csoportja) tavalyi ellenőrzési tervét ülteti gyakorlatba.

A szombatig tartó akció során országszerte több ezer gépkocsivezetőt bírságoltak meg. A biztonsági öv hiányáért két büntetőpontot vonnak le, valamint 290 és 435 lej közötti bírságot rónak ki.