Felavatták a Nyárád Arénát

Simon Virág 2019. március 14., 21:33

A sport egységbe forrasztja a nemzetet, ezért fontos a magyar kormány számára, hogy sportakadémiákat hozzon létre, sportpályák építésébe fektessen – mondta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Nyárádszeredában, a Nyárád Aréna avatásakor csütörtök délután.

Fotó: Haáz Vince

Csontig hatoló hideg szélben fogadták Maros megye magyar polgármesterei, a népviseletbe öltözött nyárádszeredai táncosok, valamint a helyi és vendég kis focisták a nyárádszeredai műfüves pálya avatóünnepségére érkezőket. A 100×62 méteres, éjszakai világítással ellátott műfüves pályán nappal 3. ligás mérkőzéseket is lehet játszani. Kétszázötven férőhely áll a szurkolók rendelkezésére, a helyi és környékbeli gyermekek, illetve fiatalok pedig méltó helyen tudnak edzeni, fejlődni, merész álmokat szőni.

Az ünnepélyes avatóra összegyűlteket elsőként Tóth Sándor nyárádszeredai polgármester köszöntötte, aki a magyar szabadságharc fontosságáról és arról beszélt, hogy Erdélyben, Nyárádszeredában ma is harcolni kell a magyar jogokért, a magyar szabadságért. A városvezető köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért, és kiemelte:

innen indult a Sepsi OSK-nál játszó Fülöp Isti és a magyar válogatottban játszó Kocsis Bence is.

„A törődéssel nem élünk vissza, ígérjük, hogy a gyermekeket és fiatalokat jól felkészítjük, olyan csapatokat nevelünk, akik helyt fognak állni.”

Fotó: Haáz Vince

A román szövetség is fejlesztéseket eszközöl

Gabriel Bodescu, a Román Labdarúgó-szövetség főtitkárhelyettese fontosnak és szükségesnek nevezte a nyárádszeredai műfüves pálya felavatását, és arról beszélt, hogy a román szövetség is elkezdte a pályaépítést, tavaly Piatra Neamțon adtak át egy ehhez hasonló pályát, és öt másikat építenek jelenleg.

{A}

„A magyar kormány támogatása eddig is látványos eredményeket hozott, elég, ha csak a Sespsi OSK-ra gondolunk, vagy a Románia Kupában nagy meglepetést okozó csíkszeredai fociklubra” – hangoztatta a sportember.

A foci nyelve egyforma

Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a magyar nemzet mindig sportnemzet volt, és méltón lehetünk büszkék a nagy sportolóinkra, illetve arra, hogy Budapest Európa sportfővárosa, ahol négy sportág világbajnokságát szervezik meg.

{P12}

„Arra kell törekednünk, hogy a sportnemzetből sportoló nemzetté váljunk, hogy minél több fiatal jó körülmények között eddzen. A sport egybe forrasztja a nemzetet, elég, ha 2016-ra gondolunk, amikor a magyar válogatott 2–0-ra megverte az osztrák csapatot.

Fontos nekünk a sport, fontos a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia, 170 millió forintot hagytunk jóvá a csíkszeredai Márton Áron Tehetségkutató Alapítványnak, és újabb két milliárd forintot további fejlesztésekre”

– mondta a külügyminiszter arra biztatva a fiatal sportolókat, hogy bízzanak magukban és képességeikben.

A Nyárád Arénát végül a focizó gyerekek is birtokba vehették, és örvendhettek a hivatalosságoktól „megszabadított”, kivilágított új pályának.