Csak az aszfalt hiányzik a deságkapui hídról

Fülöp-Székely Botond 2019. március 15., 09:11

Már lehet közlekedni a Zetelakához tartozó Deságkapu felé vezető újjáépített, Nagy-Küküllőn átívelő betonhídon, hamarosan az aszfaltburkolat is rákerül az átkelőre.

Járható az új híd, amelyen most már biztonságosan lehet áthaladni Deságkapu irányába Fotó: Barabás Ákos

Összesen 700 ezer lejből építtette újjá Zetelaka önkormányzata a Deságkapu közelében lévő régi omladozó betonhidat. Nagy Attila, Zetelaka polgármestere lapunknak elmondta,

már négy-öt éve esedékes volt a híd felújítása, hiszen korlátai meghajoltak és a szerkezete repedezni kezdett, így már nem volt biztonságos közlekedni rajta.

Fotó: Barabás Ákos

Amikor szakértői véleményt kértek a korszerűsítésről, hamar kiderült, hogy a munkálat közel annyiba kerülne, mint egy új, korszerű betonhíd megépítése. Éppen ezért az önkormányzat utóbbi mellett döntött, hiszen hosszú távon az jövedelmezőbb lehet. Az építkezés tavaly ősszel kezdődött el a régi átkelő elbontásával, azóta szinte teljesen sikerült befejezni a létesítményt.

{A}

A munkálatok idejére, hosszú hónapokig lezárták az ismert turistahelyre vezető utat és egy elkerülő útra irányították át a forgalmat.

Nagy Attila rámutatott, ez év elejétől vált járhatóvá az új átkelő, amit időközben meg is nyitottak a forgalom előtt. Az építkezés ugyanakkor az aszfaltréteg leterítésével fog befejeződni, ami meg is történik, ahogy az időjárás is engedi. A munkálat nagy részét helyi forrásból finanszírozták, de Hargita Megye Tanácsa is besegített.

Fotó: Barabás Ákos