Szijjártó Marosvásárhelyen: román–magyar megállapodásra törekszünk a MOGYE ügyében

Simon Virág 2019. március 14., 17:25

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar oktatóival is találkozott marosvásárhelyi látogatása során Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. Csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: hétfőn Teodor Meleșcanuval a magyar kar létrehozásáról tárgyal.

Kompromisszumos megoldásra törekednek, de nem feladva a magyar érdekeket a MOGYE ügyében Fotó: Haáz Vince

A március 14-ére előrehozott megemlékezésekre érkezett csütörtökön Marosvásárhelyre Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót. A külügyminiszter kiemelte:

Marosvásárhely ideális helyszín, hogy a magyar-román kétoldalú kapcsolatokról beszéljen, hiszen itt a kölcsönös tisztelet alapján állva olyan eredményeket lehetett elérni, amelyek korábban teljesen lehetetlennek tűntek.

A magyar közösség egy erőforrás

„Másfél évvel ezelőtt senki egy lyukas garast nem adott volna azért, hogy a bezárásra ítélt magyar katolikus iskola újrainduljon, ma pedig együtt ünnepelhettünk a diákokkal. Ha más nem, ez a fejlemény biztatást kell adjon arra, hogy érdemes dolgozni a kétoldalú kapcsolatok további javításán, amelyek még számos kihívást tartogatnak.

Fotó: Haáz Vince

Az itt élő magyar közösség egy erőforrás, és a román kormány érdeke is, hogy az itt élő közösség egy erős közösség legyen. Ha Marosvásárhelyen sikerült az alap- és középfokú oktatásban megállapodást elérni, akkor miért ne sikerülhetne a felsőfokú oktatásban is?

– tette fel a kérdést a külügyminiszter. Hozzátette, őszintén reméli, el tudnak jutni oda, hogy Romániában a hatályos törvényeknek megfelelő állapot érvényesüljön majd, és a MOGYE-n létrejöhet az önálló magyar kar. „Mint ahogy létrejöhetett az angol is, és ennek a létrehozásával, a magyar kar létrehozása melletti érvek száma nem csökkent, sőt. Ez lehetne a román és a magyar kormány újabb közös sikere. Továbbra is a párbeszéd híve vagyok, éppen ezért fogok hétfőn Brüsszelben Teodor Meleșcanuval beszélni, hogy közösen nézzük meg, hogyan lehet a MOGYE ügyében előre menni.

Mi megállapodásra törekszünk, semmi olyan lépést nem kívánunk tenni, ami a feszültséget szítaná és csökkentené egy megegyezésen alapuló megállapodás lehetőségét. Ahogy a középiskola újraindításában tudtunk eredményt elérni, hasonlóan, párbeszéddel és megállapodással szeretnék eredményt elérni a MOGYE kapcsán is

– nyilatkozta Szijjártó.

{A}