Burkoltan fenyeget a háromszéki prefektus

Bíró Blanka 2019. március 14., 17:00

A március 15-ei ünnep előtt körlevélben szólította fel Kovászna megye prefektusa a háromszéki önkormányzati vezetőket a román zászló kitűzésére és a román himnusz éneklésére vonatkozó törvény betartására.

Sepsiszentgyörgy március 15-ei díszben Fotó: Bíró Blanka

Sebastian Cucu csütörtökön mind a negyvenöt háromszéki önkormányzatnak, illetve Kovászna Megye Tanácsának is elküldte a körlevelet, amelyben arra emlékeztetett, hogy az 1994/75-ös törvény értelmében más államok zászlóját csak a románnal együtt szabad kitűzni, kizárólag hivatalos látogatások, nemzetközi konferenciák, ünnepségek alkalmával a hivatalos intézmények épületeire, közterekre. Idézi még a 2001/1157-es törvényt, valamint az alkotmánybíróság véleményezését, hogy az országos képviselettel rendelkező nemzeti kisebbségek használhatják jelképeiket az ünnepeiken, de csak Románia jelképeivel együtt. A büntetést is kilátásba helyezi, amikor leírja, hogy

2500 és 5000 lej közötti pénzbírság róható ki, ha nem tűzik ki Románia zászlóját is,

valamint ha a más ország lobogója és a román zászló mérete nem egyezik meg.

Mint ismeretes, tavaly a prefektus egyenként kétszer 5000 lejre büntette Antal Árpád sepsiszentgyörgyi és Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármestereket a piros-fehér-zöld városdíszítés miatt, a zászlótörvény előírásaira hivatkozva. Antal Árpád büntetését alapfokon érvénytelenítette a bíróság, Bokor Tibor fellebbezése még folyamatban van.

{A}

A csütörtöki körlevél kapcsán Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke kifejtette, „idén is megpróbálják megakadályozni, hogy békében, méltósággal ünnepeljünk március 15-én. Harminc év demokrácia után erre a mostani intoleráns magatartásra csak egy jó válaszunk lehet:

március 15-én minél többen vegyünk részt nemzeti ünnepünkön, és hozzuk magunkkal a piros-fehér-zöld zászlót meg a székely lobogót. Mert Háromszék nem alkuszik!”

Hozzátette, előbb-utóbb a román kormány képviselői is megtanulják, hogy nem vitathatják el nemzeti szimbólumaink használatát, mert Tamási Áront idézve „az igazságot is meg lehet szokni”. Idén a sepsiszentgyörgyi oszlopokra szív alakú piros-fehér-zöld szimbólumok kerültek, Antal Árpád polgármester szerint ezzel is azt jelzik, hogy „amit a szívünkbe zártunk, nem lehet államigazgatási, közigazgatási vagy jogi eszközökkel kiűzni”.

{K1}