Dacian Cioloş Csíkszeredában: nem az autonómia jelenti a megoldást a térség problémáira

Iszlai Katalin 2019. március 14., 14:51

Az USR-PLUS szövetség európai parlamenti választási terveiről számolt be Dacian Cioloş volt miniszterelnök csütörtökön Csíkszeredában. A PLUS elnöke a találkozón a magyarságnak is üzent március 15-e alkalmából.

A helyi magyarságnak is üzent Dacian Cioloş Fotó: Gábos Albin

Az ország első három legjelentősebb politikai pártja közé kíván kerülni a májusi európai parlamenti választások után az USR-PLUS 2020 Szövetség. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Dacian Cioloş korábbi kormányfő vezette Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) februárban kötött választási koalíciót, és közös listával indul az EP-választásokon. Dacian Cioloş korábbi kormányfő a csütörtöki csíkszeredai találkozón elmondta: meglátása szerint a két párt a legjobb EP jelöltlistát állította össze, hiszen kiváló szakemberek szerepelnek rajta.

Cioloş elmondta, minden megyében találkozókat szerveznek, hogy felmérjék a helyi sajátosságokat és problémákat, továbbá az aláírásgyűjtést is folytatják a két párt közös listájára. Hozzátette,

az induláshoz szükséges 200 ezer aláírást már összegyűjtötték, de fontosnak tartják a folyatatást, hiszen ezáltal a lakókkal is kapcsolatba kerülhetnek.

„Az EP-választásokat a saját jelöltjeinken túl azért tartjuk fontosnak, mert véleményünk szerint egyfajta referendum is lesz, amelyen a romániaiak kifejezhetik álláspontjukat a PSD-ALDE több mint két éves kormányzásával kapcsolatosan. Szociális feszültségben élünk két éve utcai tüntetésekkel, elégedetlen személyeket látunk, így az EP-választások politikai jelzésre is lehetőséget adnak” – emelte ki.

{A}

Cioloş és csapata csütörtökön Hargita megye mellett Kovászna megyébe is ellátogat, hiszen elmondása szerint a két megye hasonló specifikus problémákkal küzd. Ezekre pedig „sajnos” csak a kampány-időszakokban figyelnek oda általában a PLUS elnöke szerint, és azzal is tisztában van, hogy emiatt

a lakosság nagy része már nem bízik abban, hogy a román állam valóban odafigyel a térség problémáira.

Ezen szeretne változtatni, látogatásai által meg szeretné ismerni a két megye gondjait, hogy ha a jövő évi parlamenti választások után sikerül kormányra kerülniük, meg tudják mutatni, hogy a térség problémáinak megoldása valóban érdekli őket, nem csak beszélnek róla. A PLUS elnöke szerint céljuk nem kizárólag az, hogy megnyerjék a választásokat, hanem hogy alternatívát kínáljanak Románia valódi fejlesztése érdekében.

Dacian Cioloş tájékoztatója végén

üdvözölte a romániai magyarokat, akiknek „fontos ünnepük” van március 15-én, majd azt kívánta számukra, hogy az eredeti esemény, vagyis az 1848–49-es forradalom és szabadságharc szellemében ünnepeljenek holnap is.

Szerinte ugyanis azok, akik akkor a szabadság, egyenlőség és testvériség jegyében kirobbantották a szabadságharcot, azt szerették volna, hogy ezek a fogalmak az örökkévalóságig meghatározzák ezt a napot.

A román-magyar kapcsolatot és az autonómiatörekvéseket firtató újságírói kérdésekre Dacian Cioloş elmondta, hogy amennyiben csak az identitás, a nyelv és a kultúra mentén vizsgáljuk a térség problémáit, azáltal nem lehet a valódi képet látni. Ezeket a kérdéseket szerinte a gazdasági fejlődéssel együtt kell tárgyalni, hiszen a szegénység, a beruházások és a munkahelyek hiánya nem oldódik meg attól, hogy az etnikai kérdéseket orvosolják, főként, ha ezt egyoldalúan teszik. Szerinte a két megye gondjait csak úgy lehet megoldani, ha egyenlő arányban foglalkoznak a magyarok és a románok gondjaival, amelyek sok esetben ugyanazok.

A fő megoldást a beruházások ösztönzésében látja, ehhez azonban elengedhetetlen az infrastruktúra fejlesztése is. Ebben szerinte kiemelkedő szerepe van a Marosvásárhely–Iaşi autópályának, amelyet teljes mellszélességgel támogatnak, és prioritásként kezelnék, hiszen a megépítése erőteljes ütőkártya lenne a térség számára.

Éppen ezért szerinte nem az autonómia jelenti a megoldást a térség problémáira, hanem a gazdasági fejlődés, és ezáltal a jólét emelése. Ehhez azonban meg kell teremi a megfelelő lehetőségeket.