Közel 50 éves kőhíd helyébe építenek újat

Barabás Hajnal 2019. március 14., 13:32

Jövő héttől hozzáfognak a kászonjakabfalvi híd lebontásának és újjáépítésének, ezért másfél-két hónapon át az érintett falurészre némi kerülővel lehet majd eljutni. A munkálatokat 700 ezer lejből valósítják meg.

Közel 50 éves a kászonjakabfalvi híd Fotó: Gecse Noémi

Teljesen lebontják az 1970-es években épült kászonjakabfalvi hidat, hogy helyébe újat építsenek. Mint András Zoltántól, Kászonaltíz polgármesterétől megtudtuk, a munkálatokhoz hétfőtől fognak hozzá.

„A munkálatokat többször is meghirdettük a közbeszerzésen, míg tavaly sikerült kivitelezőt találni, aki a községi utak aszfaltozási munkálataival együtt vállalta az új híd felépítését” – osztotta meg a polgármester. A céggel tavaly kötötték meg a kivitelezési szerződést, a tél folyamán összeállították a szükséges műszaki és technikai dokumentációkat, és várták, hogy tavaszodjon, hogy hozzáfoghassanak a megvalósításnak.

{A}

„Úgy értékelték, hogy hétfőtől nekiláthatnak már a munkának, a kivitelezés pedig várhatóan másfél-két hónapot tart” – tudtuk meg.

A Kászon-patakán átívelő kőhíd újjáépítése egy egész falurészt érint, ugyanakkor a mezőgazdasági területek nagy részét is rajta keresztül közelítették meg, ezért igyekeznek, hogy mihamarabb végezzenek a munkálatokkal, hogy a nyári szénabegyűjtés előtt elkészülhessen az új híd.

A munkálatok idején kerülővel lehet majd megközelíteni az érintett falurészt a faluközpontból a Salutaris-borvízforrás fele tartó úton. Az új híd egyébként valamivel szélesebb lesz a jelenleginél, és nem lesz középső pillére, mint a lebontás előtt álló építménynek. A 7,4 kilométernyi községi út aszfaltozásához később fognak hozzá, ugyanis elsődleges cél a csatornahálózatra való csatlakozások befejezése ezeken a szakaszokon, majd az év folyamán a község többi utcájában is szeretnék a bekötéseket elvégeztetni.