Kiskorúak határátlépése – ezekre érdemes figyelni

Barabás Hajnal 2019. március 16., 15:11

Gyakran előfordul, hogy gyermekekkel külföldre utazók kénytelenek visszafordulni a határtól a kiskorúak határátlépéséhez szükséges dokumentumok hiánya miatt. Annak jártunk utána, milyen iratokat szükséges felmutatni.

Képünk illusztráció Fotó: Facebook/Román Határrendőrség

A román határrendészet honlapján részletesen tájékoztatnak arról, hogy milyen iratok szükségesek a kiskorúak határátlépéséhez. A korábbi években ugyanis több ezer esetben kellett visszafordítaniuk a hiányzó dokumentumok miatt a gyermekekkel külföldre utazni szándékozókat. Tavaly a vonatkozó jogszabályt, a 2005-ből származó 248-as törvényt a 133-as számú törvénnyel módosították.

Az előírások szerint a kiskorúak érvényes úti okmánnyal, azaz útlevéllel vagy személyazonossági igazolvánnyal léphetik át a határt, de csakis felnőtt kíséretében, illetve a szülők beleegyezésével.

Amennyiben csak az egyik szülővel utazna a gyermek külföldre, ehhez  szükséges a másik szülő közjegyző által hitelesített beleegyező nyilatkozata, vagy ha a másik szülő már nem él, akkor a halotti bizonyítványát kell felmutatni. Az elvált szülők esetében szükséges a végleges bírósági végzés vagy a közjegyzői válási bizonylat a megegyezési okirattal együtt. Ritkábban fordul elő, de nem kell beleegyező nyilatkozatot adnia annak a szülőnek, aki bírósági végzés szerint nem gyakorolhatja szülői jogát.

Ha a gyermek szülők nélkül, más felnőtt kíséretében lépné át az országhatárt, ezt csak úgy teheti meg, ha felmutatják mindkét szülő beleegyező nyilatkozatát.

Az elvált vagy elhunyt szülők esetében a fentebb leírtak ebben a helyzetben is érvényesek. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a felnőtt kísérőnek rendelkeznie kell érvényes erkölcsi bizonylattal (románul cazier judiciar).

{A}

Lőrinczi-Mátéfi Tünde közjegyző megkeresésünkre elmagyarázta, hogy a szülők beleegyezési nyilatkozatában fel kell tüntetni a pontos címet, ahol a kiskorú külföldön tartózkodni fog. Ugyanakkor ha más személlyel fog visszatérni, mint akivel elhagyta az országot, annak adatait is be kell írni a nyilatkozatba.

A kísérőt sok kötelezettség terheli az utazás alatt, egyebek közt felügyelnie kell a kiskorúra, nem hagyhatja el, és nem adhatja át másnak, csak a szülőknek

– sorolta a közjegyző.

A szülők beleegyezési nyilatkozatához szükséges felmutatni a közjegyzőnél a kiskorú születési bizonyítványát, útlevelét és/vagy személyazonossági igazolványát, továbbá kell a szülők házassági bizonyítványa, személyazonossági igazolványuk eredetiben, ugyanakkor szükségesek még a kísérők adatai és a pontos cím, ahova utazni fognak, illetve az erkölcsi bizonyítványuk. Azt is megtudtuk, hogy ha az egy szülővel vagy felnőtt kísérővel utazó kiskorú kettős állampolgár, például román és magyar állampolgár, akkor a szigorúbb törvényt kell alkalmazni, jelen esetben a román jogszabályt, amely előírja a szülői beleegyező nyilatkozat felmutatását a határnál. Ez pedig érvényes és kötelező, ezért

a közjegyző azt javasolja, utazás előtt ne a különböző fórumokon kérjenek információkat, hanem a szakhatóságoktól.

„Mindenképpen fontos a beleegyező nyilatkozat elkészíttetése, hogy ne érje kényelmetlen meglepetés a kiskorúval utazókat a határon” – nyomatékosította a közjegyző.

A beleegyező nyilatkozat típusnyomtatványát egyébként a határrendészet weboldaláról is le lehet tölteni, majd ezt közjegyzőnek kell hitelesítenie. A jogszabály-módosítással tavaly könnyítették a gyermekek külföldre való utaztatását azáltal, hogy meghosszabbították legtöbb 3 évre a kiskorúak határátlépésére feljogosító beleegyezési nyilatkozatok érvényességét, így egy nyilatkozattal több alkalommal is külföldre utazhat a gyerek. Korábban ugyanis minden külföldi út előtt közjegyzőhöz kellett fordulni a beleegyező nyilatkozat hitelesítéséért. Inkább a szülők esetében javasolt a három évre kiállított nyilatkozat, mert ha a kísérő nem a szülő, nem valószínű, hogy 3 évre tudják előre, hova fog utazni a kiskorú.

Mivel e nyilatkozatok iktatására és visszavonására még nincs egy országos nyilvántartás, inkább azt javasolják, hogy ahol problémák vannak a szülők között, ne készíttessék hosszú időtartamra a beleegyező nyilatkozatot. Szintén a témához tartozik, hogy

azoknak a kiskorúaknak a kiutazásánál, akik felnőtt kísérettel abba az országba utaznak, ahol lakcímmel rendelkeznek, nem szükséges a szülők, gyámok nyilatkozata.