Egyedi virtuális kalandok kipróbálására nyújtanak lehetőséget Csíkszeredában

Iszlai Katalin 2019. március 14., 10:00

Egy teljesen újszerű, valósághű virtuális világba léphet át az, aki ellátogat a csíkszeredai VR Friends székhelyére. A stúdióban a látogatóknak lehetőségük nyílik olyan hajmeresztő kalandok kipróbálására, amelyekhez a valóságban talán sohasem lenne bátorságuk.

Fotó: VR Friends
Támogatói tartalom


Két éve nyitotta meg kapuit, és ezzel együtt egy új dimenziót a VR Friends nevű VR-stúdió Csíkszeredában. A két ötletgazda és tulajdonos, Simon Norbert és Kalló Róbert évek óta szoros barátságot ápol egymással, innen is ered a vállalkozás neve – tudtuk meg, amikor a minap betértünk hozzájuk, hogy mi is kipróbáljuk a virtuális valóságot.

A vállalkozás csapata a kezdetek óta folyamatosan bővült, jelenleg 6–10 fejlesztőből és gyakornokból áll. Mivel egyik fő céljuk a technológia népszerűsítése és a tudatosítás, külön öröm számukra, hogy a Nagy István Művészeti Középiskola két diákja, illetve a Sapientia egyetem több hallgatója is tanul náluk, illetve tapasztalatot szereznek, hiszen

többen ezen a területen szeretnének elhelyezkedni.

Választásukat mi sem indokolja jobban, mint a virtuális valóság egyre szélesebb körben való elterjedése. Néhány év múlva valószínűleg az életünk számos területén jelen lesz, így nem árt már most ismerkedni vele, ha másként nem is, hát játékos formában – vélik a fiatal vállalkozók. Tapasztalataik szerint a helyiek egyelőre kissé bátortalanok, és nem szívesen próbálnak ki olyasmit, amit nem ismernek. Azok azonban, akik mégis kipróbálják, szinte kivétel nélkül visszatérnek, hiszen

az élmény kortól függetlenül maradandó marad.

De mitől is ennyire különleges a virtuális valóság? Elsősorban amiatt, hogy a valósággal megegyező érzetet biztosít a használó számára. Miközben az illető a valóságban egy szoba közepén áll vagy ül, a fején egy VR-szemüveggel, a kezeiben pedig további VR-eszközökkel, átkerül egy teljesen más dimenzióba, ahol bármi lehetséges.

Fotó: VR Friends

A felhasználó feszegetheti a határait, kipróbálhat olyan dolgokat, amelyeket a valóságban sohasem merne,

az élmény pedig annyira valóságos, mintha tényleg átélné. Az agy ugyanis úgy dolgozza fel a szemüvegen keresztül tapasztaltakat, mintha valóság lenne, így például egy hullámvasúton valóban borzonghat a felhasználó a székbe süppedve, de egy, a magasban játszódó játékban esetenként a tériszonnyal is meg kell küzdeni.

Fotó: VR Friends

A virtuális valóság technológiája egyébként a szórakoztató funkcióján túl számos területen felhasználható, mint például az egészségügy vagy az építőipar. Mivel a csíkszeredai cég a stúdió működtetése mellett 3D-grafikával és modellezéssel is foglalkozik, kaptak már felkéréseket látványtervek készítésére is.

A technológia előnye, hogy előre meg tudják mutatni, milyen lesz egy épület ajtaján besétálni, körbe lehet járni a különböző helyiségeket, így pedig sokkal egyszerűbb kiküszöbölni a lehetséges hibákat.

A fiatal szakemberek továbbá játékfejlesztéssel is foglalkoznak, tavaly adták ki első VR-játékukat, a The next day after friday-t, amelyre gyakorló projektként tekintenek.

Fotó: VR Friends

A Petőfi Sándor utcai stúdió által elsősorban élményt szeretnének átadni azoknak, akik betérnek hozzájuk, illetve céljuk az is, hogy egy játékos-közösséget hozzanak létre a városban, hiszen úgy látják, van rá igény. Vállalkozásukkal arra is fel szerették volna hívni a figyelmet, hogy itthon is lehet boldogulni, noha valóban nem könnyű. A stúdió ötletgazdái is számos nehézségbe ütköztek a két év során, de végig kitartottak eredeti szándékuk mellett, amely az volt, hogy olyan újdonságot nyújtsanak a hazai közönség számára, amelyből tanulni is tudnak.

A tulajdonosok elmondása szerint egy nagyon összetett és folyamatosan fejlődő technológiáról van szó, így ők is állandóan tanulnak és fejlődnek. Jelenleg több játék is a rendelkezésükre áll, amelyeket bárki kipróbálhat a stúdióban hétfőtől péntekig 9 és 19 óra között. Az érdeklődők dolga csupán annyi, hogy előre bejelentkezzenek, ezt a VR Friends Facebook-oldalán, illetve e-mailben és telefonon is megtehetik.

Videó: VR Friends

A stúdióba egyedül és csoportosan is el lehet látogatni, a teremben egyszerre 6–8 személy fér el kényelmesen. A működtetők ajánlása szerint

érdemesebb csoportosan menni, hiszen az egyéni élmény mellett közösségépítő jellege is van annak, ahogy többen képernyőn követik azt, amit társuk éppen átél a virtuális valóságban.

És persze jókat nevethetnek azon, hogyan hadonászik vagy éppen retteg az egyébként tejesen biztonságos szobában.

Fotó: VR Friends