Ennyivel nő szeptembertől a szakiskolai osztályok száma Hargita megyében

Széchely István 2019. március 14., 12:01

Az óvodai csoportok, valamint az elemi és középiskolai osztályok száma is csökken a következő tanévtől Hargita megyében, a szakiskolai osztályoké viszont nő – a 2019–2020-as, minisztériumi jóváhagyás előtt álló beiskolázási terv szerint.

Idővel választ adhat a fokozódó munkaerőhiányra a duális képzés. Ősztől bővül a 2017-ben bevezetett szakoktatási program Fotó: Veres Nándor

Bővítené a Hargita Megyei Tanfelügyelőség a szakiskolai osztályok számát, azon belül a duális képzés profilúakét is a következő tanévtől. A 2019–2020-as tanévre vonatkozó beiskolázási tervben

a jelenleginél öttel több szakiskolai osztály szerepel. A többletet jelentő ötből egy duális szakképzés profilú osztály lesz majd.

Elsősorban a Hargita megyei vállalkozások részéről érkező igény miatt bővítenék a szakoktatást – indokolta meg kérdésünkre a szakiskolai osztályok számának növelését Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő.

A cégek nagyon elvárnának még ennél többet is, de meg kellett keresnünk az egyensúlyt a diákok érdeklődése és a munkaerőpiac elvárásai között

 – fogalmazott az igények találkozásáról a főtanfelügyelő.

{A}

„E tekintetben kezdenek jól működni a vállalkozói egyesületek, Székelyudvarhelyen az UKKSZ már rég stabilan működik, de most már a Csíki Vállalkozók Egyesülete is tudja, hogy mit akar, akárcsak Gyergyó vidékén az Arbor Vállalkozók Szövetsége” – vélekedett Görbe Péter. Szerinte mostanra rájöttek a vállalkozások vezetői, hogy ők is kénytelenek tenni a munkaerőhiány ellen, és ennek eredményeként fejlődik a duális szakképzési program. Ebben a diákok az elméleti órákon szerzett ismereteket vállalati körülmények közt végzett szakmai gyakorlatokon alkalmazzák, és az állam által biztosított havi 200 lejes szakmai ösztöndíjhoz a gyakorlati képzésüket biztosító vállalkozás is hozzájárul ugyanannyival.

A főtanfelügyelő elmondta, tapasztalta már, hogy

még ilyen körülmények között is nehéz volt bizonyos szakmák esetében összetoborozni elegendő diákot egy osztály elindításához.

Kiemelte viszont, hogy a duális szakképzésben részt vevő cégek vállalták, hogy az iskola befejezése után alkalmazzák a szakmát tanult diákokat. Tapasztalata szerint a fiatal, szakképzett végzősöket alkalmazó vállalatok képviselői is tisztában vannak már azzal, hogy minimálbérrel nem tudják itthon tartani a friss munkaerőt. A szakoktatás bővítését illetően elmondta, újdonságnak számít majd a következő tanévtől két építőipari szakma, az ács és a kőműves, jelenleg ugyanis nincs ilyen szakképzés a megyében. A duális program részét képező osztályt a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskolában indítják el ősztől.

Fotó: Veres Nándor

A szakiskolai évfolyamokat leszámítva egyetlen tagozaton sem nő az ősszel induló csoportok, osztályok száma, sőt – mint az már megszokottá vált – inkább csökken.

Az óvodákban alig lesz változás, a jelenlegi 531-hez képest mindössze eggyel csökken ősztől a csoportok száma, mivel elvétve csökken a gyereklétszám, és emiatt néhány helyen vegyes csoportot indítanak – tájékoztatott a főtanfelügyelő. Jelentősebb mértékben az elemi oktatásban csökken majd az osztályok száma, 852-ről 834-re. Ezeken az évfolyamokon valamivel nagyobb a diáklétszám-csökkenés – magyarázta Görbe Péter –, ezért a következő tanévtől a jelenleginél több szimultán osztályt indítanak, és mintegy 15 500 tanulóra számítanak az elemi oktatásban, azaz előkészítőtől negyedik osztályig.

Az 5–8. osztályok száma nem változik jövőre, a középiskolai osztályoké viszont szintén csökken, 85-ről 83-ra. Ennek megyeszerte a magyar, illetve a román tagozaton egyaránt észlelt túltervezés az oka, ami a magyar tagozaton 10 százaléknál kisebb mértékű, míg a román tagozaton 30 százaléknál nagyobb – magyarázta a csökkenés okát Görbe Péter.

Hargita megyében jelentősebb mértékben az elemi oktatásban csökken majd az osztályok száma, 852-ről 834-re Fotó: Balogh Orsolya

A 2019–2020-as beiskolázási tervet a tanfelügyelőség beküldte az oktatási minisztériumhoz, e hónap végére várják a kormányhatározatot, amely országosan jóváhagyja a beiskolázási adatokat, és akkor derül majd ki, hogy a tervezett formában vagy módosításokkal kell-e véglegesíteni a Hargita megyei beiskolázási számokat.