Méltóképpen emlékeznek meg a szabadságharc hőseiről Székelyföldön

Székelyhon 2019. március 13., 21:20

Megemlékező ünnepségekkel, koszorúzásokkal, kulturális rendezvényekkel tisztelegnek Székelyföld-szerte a 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. Helyenként az ünnepségek idején forgalomkorlátozásra lehet számítani, és egyes intézményeknél szünetelni fog az ügyfélszolgálat is.

A Nyerges-tetőn, március 15-én. Az idei megemlékező ünnepségre is sokakat várnak. Archív Fotó: Gecse Noémi

Székelyföld különböző településein egy, vagy akár több napos ünnepségsorozattal is készülnek a magyar nemzet ünnepére, a 1848-as szabadságharc 171. évfordulójára.

Az utolsó csata helyszínén

A Kászonok és a Csíki-medence közötti Nyerges-tetőn, az utolsó csata helyszínén március 15-én, 14 órától kezdődik a megemlékező ünnepség. Az esemény a huszárok felvonulásával, a székely zászló felvonásával, és a Himnusz eléneklésével kezdődik el, majd az ünnepi beszédek következnek, végül az ünnepi műsor után helyezik el a kegyelet koszorúit. Az RMDSZ Csíki Területi Szervezete, Hargita Megye Tanácsa, Csíkkozmás önkormányzata, Csíkkozmás közbirtokossága, valamint az Aktív Közélet Egyesület szervezésében zajló rendezvényre

ingyenes autóbuszjáratot indítanak 12.30 órakor Csíkszeredából, az Erőss Zsolt Aréna parkolójából.

Iratkozni az RMDSZ zöldségpiac melletti székházában vagy a 0742-020822-es telefonszámon lehet. A helyek száma korlátozott.

Idén is kiveszik a részüket a megemlékezésekből a huszárok. Archív Fotó: Gecse Noémi

Március 15. Csíkszeredában

A forradalom emléknapján délelőtt 11 órakor a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán lévő Petőfi-szobornál emlékeznek meg a szabadságharc eseményeiről.

A köztéri ünnepség 16 órakor kezdődik a Gál Sándor-szobornál.

A himnuszok eléneklése, az ünnepi beszédek elhangzása és a koszorúk elhelyezése után az ünneplő közösség a Vár tér irányába indul a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar vezetésével, majd a promenádon, a Városi Művelődési Ház előtt a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület közreműködésével zajló ünnepélyes zászlófelvonást követően a nemzeti ünnep központi rendezvényének helyszínére érkezik. A Vár téri megemlékezésen az ünnepi beszédek sorát a Nagy István Művészeti Középiskola vegyes kara és Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes színesíti. A kórus előadásában Kodály Zoltán Te Deuma és Kossuth-nóták csendülnek majd fel, az együttes táncosai a Magyaroké és a Virágom világom című előadásokból mutatnak be műsorszámokat. A megemlékezés egyházi áldással és a koszorúk elhelyezésével zárul.

A nemzeti ünnep estéjén 18.30-tól a Városi Művelődési Házban a Csíki Kamarazenekar és a Georgius Kamarazenekar ünnepi hangversenyt tart.

Műsorukon többek között Wolfgang Amadeus Mozart B-dúr fagottversenye, Bartók Béla első hegedűrapszódiája és Pablo Sarasate Zigeunerweisen műve csendül fel. Az est karmestere a budapesti Werner Gábor lesz, a hangverseny szólistái: Artur Kaganovskiy – hegedű (USA), illetve Mohai Bálint – fagott (Budapest). A hangversenyre a belépőjegyek ára 20, illetve 15 lej.

Fontos tudnivalók

A csíkszeredai városháza közleményében arra kéri az érintetteket, hogy a koszorúzási szándékukat előzetesen jelezzék a 0266–371 464-es telefonszámon, vagy e-mailben a varoshaza@szereda.ro címen, március 14-én, csütörtökön 16.30 óráig. Az ünnepség ideje alatt március 15-én, pénteken

útlezárásra, forgalomkorlátozásra kell számítani 16–18.30 óra között az ünnepségek helyszíne környékén (Decemberi forradalom utca, Temesvári sugárút, Kossuth Lajos utca, Vár tér).

Továbbá 8–18 óra között parkolási tilalom lép érvénybe a Temesvári sugárúton: a Csíki Játékszín előtt, illetve a Kőrösi Csoma Sándor utca és a Vár tér közötti (macskaköves) szakaszon. Felhívják arra is a figyelmet, hogy a magyar nemzeti ünnepen munkaszüneti nap lévén

a csíkszeredai városházán szünetelni fog az ügyfélszolgálat.

A csíkszéki települések megemlékezéseinek időpontjai és helyszínei ide kattintva tekinthetőek meg.

Ünnepi molinót feszítenek ki Csíkszeredában, a Mikó-vár falára Fotó: Gábos Albin

Több napos ünnep Székelyudvarhelyen

Székelyudvarhelyen négynapos rendezvénysorozattal emlékeznek meg az 1848-as forradalomról. A Székelyudvarhelyi Művelődési Házban csütörtökön 10-14 óra között huszárcsákó-készítésre, 17-20 óra között tűzzománcból kokárdakészítésre várják az érdeklődőket. A református kollégium udvarán 12 órától pedig kiállításmegnyitót tartanak a Hátrahagyottak emlékezete címmel. A Haáz Rezső Múzeum Képtárában pedig László Gyula A vonal természetrajzáról című grafikai kiállítás tekinthető meg 17 órától. Március 15-én, pénteken a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának udvarán Lennél-e ’48-as katona? – játékos huszártoborzás lesz 9-17 óra között, továbbá a művelődési házban folytatják a huszárcsákó és nemezelt kokárda készítését 9-11.30 óra között. A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár előtti téren 10.30 órától kokárda- és gyermekrajz-kiállítást lehet megtekinteni.

A Márton Áron-téren a Vasszékely-szobornál a március 15-i koszorúzási ünnepség 11.30 órától kezdődik, majd 12 órától toborzóval, huszárfelvonulással, ünnepi beszédekkel és kulturális műsorral folytatódik.

A helyi előadók, népi zenekarok mellett fellép a magyarországi Keresztes Ildikó és zenekara is. Ünnepi beszédet Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, Németh Szilárd, Magyarország Honvédelmi Minisztériumának parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke, Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke, Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke tart, ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét Tóth László, Magyarország csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja tolmácsolja majd. A nemzeti ünnepen továbbá

a városháza Szent István-termében 18 órától a Törökbálinti Kamarakórus és az Alla Breve Vegyeskar közös kórushangversenye lesz hallható.

Székelyudvarhelyen szombaton és vasárnap is folytatódik az ünnepségsorozat. A Tamási Áron Gimnázium bentlakásának udvarán ismét lesz 11-17 óra között Lennél-e ’48-as katona? – interaktív családi foglalkoztató. A Művelődési Házban Simándy József Benne voltam a muzsikában, és a muzsika bennem volt című emlékkiállítása lesz látható 18 órától, majd a koncerteremben Laczó András, a Magyar Állami Operaház énekesének előadásán lehet részt venni 18.30 órától.

Vasárnap a rendezvénysorozat a Székelyföldi Filharmónia ünnepi hangversenyével zárul, amelyet a Stúdió Mozi nagytermében tartanak 18 órától.

Megemlékezés Gyergyószentmiklóson

Ünnepi szentmisével kezdődik 12 órától Gyergyószentmiklóson a március 15-i ünnepség a Szent Miklós-templomban, majd ezt követően Petőfi Sándor szobrához vonulnak a megemlékezők. Itt, a megszokott helyszínen zajlik majd a megemlékezés a forradalom hőseiről.

Vasárnap pedig 19 órától a Kiáltó szó című táncjátékot tekinthetik meg az érdeklődők az Udvarhely Táncműhely előadásában a gyergyószentmiklósi művelődési ház színháztermében.

Gyergyószárhegyen szintén szentmisével kezdik az ünnepet 17 órától, majd a központi parkban lévő emlékműnél koszorúzás és az ünnep méltatása lesz 18 órától. A kultúrpalota nagytermében kulturális műsort tartanak 18.30 órától. Felszólalnak Danguly Ervin, Gyergyószárhegy polgármestere, valamint Márky Dániel, magyarországi konzul.

Gyergyóalfaluban a nemzeti ünnepen 12 órától történelmi sétát tesznek a temetőben, majd 13 órától szentmise kezdődik majd ezt követően lesz zászlófelvonás, ünnepi műsor és koszorúzás a templomkertben.

A helyükre kerülnek az ünnepet jelző kokárdák és zászlók. Idén is szemet szúrnak? Fotó: Gábos Albin

Koszorúzás Marosszéken

Március 14-én, csütörtökön 16 órától a Székely vértanúk emlékművénél emlékünnepséget és koszorúzást tartanak.

Az ünnepség díszvendégei Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, áldást pedig Sebestyén Péter római katolikus plébános mond.

A Postaréten ugyanakkor az RMDSZ önkéntesei kétezer kokárdát osztanak szét a megjelentek között. A marosvásárhelyi várban ezen napon 18.30-tól a Kormorán együttes koncertezik. A nemzeti ünnep napján, március 15-én, 16 órakor a fiatalok a Bernády szobor elől a Postarétig vonulnak, ahol A mi március 15-énk címmel rendkívüli emlékünnepséget tartanak számukra.

19 órától a Kultúrpalota nagytermében tartják a Könyv és Gyertya gálaestet, illetve Sebestyén Márta és barátai ünnepi koncertjét.

21 órától a Forradalmi rímek másképp esemény helyszíne lesz a Jazz&Blues Club.

A szabadságharc 171. évfordulójának tiszteletére az EMNT Maros megyei szervezete is ünnepi megemlékezést tart a Petőfi-szobornál. Ünnepi beszédet mond Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa részéről Flender Gyöngyi konzul, valamint Márton István hatodéves teológiai hallgató. Az ünnepi műsorban fellépnek a Bolyai Farkas Elméleti Líceum, a Református Kollégium,a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum, a Művészeti Líceum és a Dr. Bernády György Általános Iskola diákjai. Az ünnepség koszorúzással zárul.