Aki Bem alatt végigszolgálta az erdélyi hadjáratot

Antal Erika 2019. március 13., 18:06

A marosvásárhelyi római katolikus temetőben nyugszik az a lengyel honvédszázados, aki Bem életét védve 1849. július 3-án Besztercén megsebesült. Noha Marosvásárhelyre, a Református Kollégiumban kialakított hadi kórházba szállították, életét már nem tudták megmenteni.

A marosvásárhelyi római katolikus temető is alkalmas hely a hősökre való emlékezésre Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi római katolikus temetőben nyugszik az a lengyel honvédszázados, aki Bem életét védve 1849. július 3-án Besztercén megsebesült. Noha Marosvásárhelyre, a Református Kollégiumban kialakított hadi kórházba szállították, életét már nem tudták megmenteni, július 29-én elhunyt.

Kirsch Attila, a Bolyai Öregdiákok Baráti Körének elnöke Lukinics sírjánál Fotó: Haáz Vince

A baráti kör tagjai mellett a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium két osztályközössége vett részt a megemlékezésen. Szabó András öregdiák írását Lukinics Józsefről és a forradalomban vállalt szerepéről Máthé Márta tanárnő olvasta fel.

A katolikus gimnázium diákjai a megemlékezésen Fotó: Haáz Vince

Lukinics 1818-ban született Galíciában, katonatiszti családban, és 1834-ben már hadfinak állt, vagyis önköltségen szolgáló tisztjelöltnek a 41. gyalogezrednél, ahonnan tizenhárom évnyi szolgálat után szerelt le. 1848 októberében az erdélyi önkéntesekből alakult 32. honvédzászlóalj őrmestere, majd hadnagya lett. Bem alatt végigszolgálta az erdélyi hadjáratot – hangzott el a történelmi visszatekintőben.

Fotó: Haáz Vince

A síremlékénél, amelynek gondozását a Bolyai Öregdiákok Baráti Köre vállalta fel, verset mondott a katolikus gimnázium két tanulója, majd elénekelték a himnuszokat és elhelyezték a kegyelet koszorúját.

{A}