Fesztiválra készülnek a hódeszkások

Dobos László 2019. március 13., 15:25

Egy hét múlva rendezik meg a Madarasi Hargitán Románia legnagyobb snowboardversenyét, a Battle on Snow elnevezésű négynapos fesztivált. A versenyekről, illetve a snowboardosok idei eredményeiről Kinda Géza, a legeredményesebb hazai hódeszkás számolt be.

A négynapos fesztiválra jövő héten kerül sor Fotó: Facebook/Battle on Snow

Hódít a snowboard, Romániában több százan hódeszkáznak rendszeresen, a legjobbak pedig már nemzetközi versenyeken is indulnak. A sportág éllovasai immár három helyszínen gyakorolhatnak Romániában, snowboardparkot létesítettek a szebenjuharosi Arena Platoșon, a Lupényhez közeli Straján, illetve a Madarasi Hargitán.

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a nemzetközi snowboardversenyt a Madarasi Hargitán,

az eseményt felvezető csíkszeredai sajtótájékoztatón Kinda Géza, a szervező Csíkszeredai Ride More SK vezetője elmondta, hogy a négynapos fesztivál március 21–24. között zajlik, és a benevezett versenyzők a snowboard négy műfajában mérik majd össze tudásukat.

Fotó: Facebook/Battle on Snow

Lesz verseny a profiknak, illetve az amatőröknek és a gyermekeknek is,

számos meghívót küldtek szét hazai és külföldi hódeszkásoknak, a szervezők 70 profi és 40 amatőr versenyzőre számítanak.

Románia legnagyobb snowboard- és síkrosszfesztiváljára a pálya-előkészítés során több mint 5000 köbméter havat kell termelni, ennek érdekében a Madarasi Hargita sípályáinak tulajdonosai a szervező Ride More rendelkezésére bocsátották a hóágyúkat és a hótaposógépeket. A verseny elsődleges célja a sportág népszerűsítése és a szórakozás.

A Battle on Snow szervezői Fotó: Gábos Albin

„Szombat este a szórakozáson, a bulikon lesz a hangsúly. Eddigi versenyeinken mindig volt legalább ötszáz néző, most is nagy tömegre számítunk” – mondta el Kinda.

Világversenyekre is kijutottak

A snowboard a Román Sí- és Biatlonszövetség szakágaként működik, és Kinda szerint a hódeszkások támogatásban is részesülnek. A román snowboardválogatott héttagú, és mind a heten a Ride More SK-hoz vannak leigazolva.

A legjobb eredmények Kinda Géza és a 18 éves Iszlay Mátyás nevéhez fűződnek,

Romániából csak ők ketten szereztek jogot a világkupákon való indulásra. Kinda – aki a tavalyi pjongcsangi téli olimpián pályanyitóként vett részt – edzőként is tevékenykedik, több éve ő egyengeti Iszlay karrierjét. Ebben az idényben egyetlen világkupaversenyen vettek részt, Olaszországban Kinda a 66., Iszlay pedig a 81. helyen végzett. Kinda az idei vébét a 41. helyen zárta, míg Iszlay egy rangos ausztriai versenyen az ifik között 8. lett, Grúziában az Európa-kupán a 37., a FIS-versenyen pedig az előkelő 5. helyet szerezte meg.

Fotó: Facebook/Iszlay Mátyás

Kinda utánpótlás-neveléssel is foglalkozik, és büszke arra,

hogy a 13–15 év közöttiekből álló gyerekcsapattal nemzetközi versenyen is bemutatkozott,

több tanítványa az első hat között végzett egy ausztriai megmérettetésen. A romániai snowboardosok következő nagy versenye az áprilisban Szlovéniában esedékes ifjúsági vb lesz, ahol a tervek szerint a Ride More két versenyzője, a nagyszebeni Silviu Popa és a csíkszeredai Iszlay áll majd rajthoz.

Távlati céljuk, hogy Iszlay kijusson a következő téli olimpiára.