Kitüntetések székelyföldi plébánosoknak

Székelyhon 2019. március 13., 13:05

A külhoni, nemzetiségi és egyházi élet kiemelkedő képviselőinek tevékenységét ismerték el március 12-én, Budapesten. Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a március 15-ei ünnepségeket megelőzően adta át a Magyar Arany Érdemkeresztet.

Fotó: Mónus Márton/MTI

„Nincs még egy nép, amelyik arányait tekintve annyi Nobel-díjast adott a világnak, mint a magyarság, vagy annyi szentet a katolikus egyháznak, mint az Árpád-háziak” – mondta a miniszterelnök-helyettes az ünnepségen. Semjén Zsolt úgy fogalmazott: azok az eredmények, amelyeket a díjazottak elértek, nemcsak a kisebb közösségek számára jelentenek példát az élet bármely területén, hanem az egész magyarság, az egész nemzet számára – írja az MTI.

{A}

Magyar Arany Érdemkereszttel ismerték el Bálint Emilnek, a csíkszeredai Szent Ágoston Plébánia plébánosának az erdélyi magyarság hitéletének gazdagításáért és nemzeti öntudatának megerősítéséért végzett odaadó szolgálatát. Kitüntették Csíki Dénes pápai káplánt, kanonokot, a Nyárádköszvényesi Római Katolikus Plébánia plébánosát a Márton Áron püspök mellett végzett titkári munkája, valamint a kommunista elnyomás éveiben Jakab Antal püspök, illetve Bálint Lajos és Jakubinyi György érsekek melletti több évtizedes szolgálata elismeréseként.

Jakab Gábor pápai káplán szentszéki tanácsos, a Kolozsvár-Kerékdombi Helyi Lelkészség plébánosa több évtizedes lelkipásztori szolgálata, a kommunista elnyomás idején Márton Áron püspök elvei mellett tanúsított kiállása, valamint az erdélyi katolikus sajtó újraszervezésében vállalt szerepe elismeréseként kapta meg az érdemkeresztet. Salamon József gyimesbükki plébánosnak a gyimesi magyarság identitásának és kultúrájának megőrzése érdekében végzett odaadó szolgálatát ismerték el a kitüntetéssel.