Bukarestben döntenek a székely és a városzászló eltávolításáról

Kovács Attila 2019. március 13., 16:00

Első alkalommal történik meg, hogy egy Hargita megyei zászlóper tárgyalását Bukarestbe helyezték át. A tusnádfürdői városháza előtti székely és városzászlók eltávolításáért indított bírósági eljárásról van szó.

A kifogásolt zászlók a városháza előtt Fotó: Gecse Noémi

Tavaly novemberben indított pert az egyesület a tusnádfürdői polgármester ellen, azt kérve a bíróságról, hogy kötelezzék a városvezetőt a városháza előtt zászlórudakra felhúzott székely, illetve városzászló eltávolítására.

{K1}

A zöld és fehér színeket, illetve a város címerét is megjelenítő városzászlót, valamint a székely lobogót 2017 nyarán, az új városháza avatóünnepségén húzták fel az erre a célra felállított rudakra, a román és az európai uniós zászlók mellé. Az ADEC beadványában a székely zászlóra vonatkozóan az 1994. évi, Románia zászlajának kitűzésére is vonatkozó 75-ös számú törvény és a 2001. évi 1157-es kormányhatározat előírásaira hivatkozott.

A két jogszabály előírja, hogy más országok zászlóit csak a román trikolórral együtt lehet kitűzni közterületeken hivatalos alkalmakkor,

az egyesület pedig ezt úgy értelmezi, hogy csak a román és az uniós zászló lehet folyamatosan kitűzve középületeken vagy közterületeken.

A városzászló esetében a 2015. évi 141-es számú törvényt hozták fel, amely szerint csak az a lobogó minősül hivatalosan egy közigazgatási egység saját zászlajának, amelynek elfogadásáról kormányhatározat rendelkezik, a tusnádfürdői pedig nem teljesíti ezt a feltételt.

{A}

A per a Hargita Megyei Törvényszéken kezdődött, amely legutóbb helyt adott a tusnádfürdőiek azon kifogásának, hogy az említett ítélőszék területileg nem illetékes a bírósági eljárás lefolytatására, és úgy döntött, hogy átadja az ügycsomót a Bukaresti Törvényszéknek – a panaszos egyesületet Bukarestben jegyezték be.

Ez a döntés kitolja a per lefolyásának időtartamát.

Tavaly már jogerősen elveszített egy pert Tusnádfürdő az ADEC ellen, amely azt kérte, kötelezzék a polgármestert az új városházát magyarul és angolul megnevező feliratok eltávolítására. A feliratok még a helyükön vannak, Albert Tibor polgármester kérdésünkre azt mondta, az egyesület még nem kezdeményezett végrehajtási eljárást. De ha ezt megteszik, akkor a feliratokat le kell venni a homlokzatról, és más módon, akár az épület előtt egy táblán szeretnék ezeket megjeleníteni.