Szalmonellás miccshús: megbetegedés nem történt, de még nem tudni, mi okozta a fertőzést

Antal Erika 2019. március 13., 10:35

Nem történt megbetegedés és nem volt komoly következménye annak, hogy múlt héten nagy mennyiségű fertőzött miccshús került kereskedelmi forgalomba Maros megyében.

Képünk illusztráció

A Maros megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóságnál már több vizsgálatot is elvégeztek, és valamennyiből az derült ki, hogy a hús megfelelő volt, nem az alapanyag tartalmazta a fertőzést. Ezért a dicsőszentmártoni vállalat munkatársaira „vetődött a figyelem”, bár valamennyien naprakész egészségügyi vizsgálatokkal rendelkeznek – tudtuk meg Kincses Sándor intézményvezetőtől. 

Azt is elmondta,

mivel már eladták a nagy mennyiségű miccshús zömét, és sehonnan nem kaptak visszajelzést, hogy az megbetegedést okozott volna, nem bírságolták meg a céget. 

{A}

„A vállalat az előírásoknak megfelelően, rendszeresen végzi az ellenőrzést, betartva az összes ide vonatkozó szabályt, a mikrobiológiai feltételeket, a higiéniai körülményeket, a belső ellenőrzéseket, illetve a rendszeres mintaküldést a központi laboratóriumba” – magyarázta. Az alapanyag is megfelelt az elvárásoknak, megfelelő bizonyítvánnyal rendelkezett.

Ennek ellenére öt mintából kettőben mégis kimutatták a szalmonellát. Az okokat továbbra is keresik.

Ahogy korábban megírtuk, múlt héten egy tonnányi miccshúst küldött szét a Maros megyei kereskedelembe, illetve más megyékbe is egy dicsőszentmártoni cég, utólag derült ki, hogy a termék fertőzött. Ami még megmaradt, azt visszavonták az üzletekből.

{K1}