Tíz éve nem történt előrelépés, idén viszont elkezdik felújítani a múzeum épületét

Gergely Imre 2019. március 13., 11:58

Elkezdődik a Tarisznyás Márton Múzeum felújítása idén – jelentette be kedden Nagy Zoltán gyergyószentmiklósi polgármester. Kifejtette, több évig tartó bürokratikus folyamatok újabb állomásaihoz érkeztek.

A múzeumépület felújítására 2008 óta próbáltak forrást találni Fotó: Balázs Katalin

A Tarisznyás Márton Múzeum felújításának szándéka már több mint tíz éve van napirenden Gyergyószentmiklóson, 2008 óta több pályázatot is benyújtottak ezzel a céllal. 2017 júliusában az intézmény udvarán írták alá a Központi Fejlesztési Régió vezetőjével a finanszírozási szerződést, azaz 3,2 millió lejt nyert a város a felújításra.

Azóta azonban érdemi előrelépés nem történt,

annak ellenére, hogy a múzeum vezetősége 2018 elején már úgy gondolkodott, hogy az építkezés idejére bezárja a kiállításokat és a leltárában lévő tárgyak költöztetését tervezte. Ami azóta történt, jó példa a romániai közbeszerzések körüli állapotokra. Háromszor írták ki a kivitelezési tervek elkészítésére a közbeszerzést. Az első kettőre egyetlen tervező sem jelentkezett, csak a harmadik alkalommal tudtak tervezőt találni.

{A}

A tervek tavaly nyár végére elkészültek, azóta pedig 12 szakellenőrhöz hordozták a dokumentációt az ország különböző városaiba, hogy mindegyiktől megkaphassák a szükséges jóváhagyásokat. Februárban benyújtották az iratcsomót a Központi Fejlesztési Régióhoz, amely múlt héten jelezte, az ő szakértői is rendben találták, kiírható a közbeszerzés a felújítás kivitelezésére. Március 19-én teszik közzé a licitet, ezt követően derül ki, kerül-e megfelelő cég, amely vállalná a munkát.

Ha minden jól megy, akkor május 20-án megköthetik a szerződést a kivitelezésre.

A munkáltatokat 12 hónap alatt kell elvégezni. A múzeum épülete az 1770-es években épült, a terv szerint a régi szárnyat újítanák fel, renoválnák a homlokzatot, tetőszerkezetet, az esővíz-elvezető rendszert, a fűtés- és villanyhálózatot is.

További hír, hogy folyamatban van a tervek elkészítésére kiírt közbeszerzés a művelődési ház felújítására is. Március 25-ig várják a tervező cégek ajánlatait. Ha lesz jelentkező, akkor 60 nap múlva a kivitelezésre írják ki a licitet, ami azt jelenti, hogy „ha minden jól megy”, négy hónap múlva megkötik a kivitelezési szerződést. A 3,5 millió lejes pályázaton nyert támogatás mellé még 70 ezer lej önrészt kell hozzátegyen az önkormányzat, ebből valósul meg a felújítás – közölte a polgármester. Ennek során az energiahatékonyság a fő szempont, azaz tetőszigetelés, villanyáram- és fűtéshálózat csere, külső szigetelés valósul meg, valamint akadálymentesítés is történik, így a mozgássérültek számára is megközelíthetők lesznek a termek.

A kultúrház az 50. születésnapjára újulhat meg Fotó: Gergely Imre