A költségvetés hiánya miatt késik a rongálódó aréna javítása

Kovács Attila 2019. március 13., 14:10

Az országos és helyi költségvetés elfogadásának késlekedése sok beruházás elkezdését hátráltatja, ilyen például Csíkszeredában az Erőss Zsolt Aréna főjavítása is.

Az Erőss Zsolt Arénánál a csapadékvíz elvezetésére kell megoldás Fotó: Gábos Albin

A 2007-ben elkészült és átadott városi sportcsarnok esetében az esővíz-elvezetés módját nem tervezték meg kellő alapossággal, és ez már jó néhány éve szemmel látható rongálódásokat eredményezett. Az épület főbejárata fölött kialakított nyitott, nagy méretű teraszról a csapadékvíz nem folyik el megfelelően, emiatt többször történt beázás.

{A}

A bejárat körüli külső járófelület burkolata megrongálódott, de a félkör alakot formázó bádogtetőzetről levezetett víz ugyanolyan gondokat okoz, a lábazati vakolatot rongálja, amely részben lepattogott, a víz pedig áztatja az épület alapját. Ezelőtt két évvel végeztek helyzetfelmérést a csarnoknál, amely 2013-ban vette fel Erőss Zsolt elhunyt hegymászó nevét, akkor műszaki szakvéleményezés készült. Ennek alapján készült el a szükséges főjavítás megvalósíthatósági tanulmánya, amelyet egy éve fogadott el a helyi önkormányzati képviselő testület.

Fotó: Gábos Albin

A tanulmány akkor négy hónapban jelölte meg a szükséges munkálatok időtartamát, amelyek értékét akkor áfával együtt 3,5 millió lejre becsülték. Ezt követően a javítás terveinek elkészítése érdekében közbeszerzési eljárást írtak ki, és mint Füleki Zoltán alpolgármestertől megtudtuk,

jelenleg a kiviteli tervek készítése van folyamatban.

A kivitelezés elkezdésének időpontja viszont bizonytalan, és ez elsősorban nem a szükséges pénzen múlik. Füleki emlékeztetett, az országos és emiatt a helyi költségvetések elfogadásának késlekedése nagyban hátráltat minden tervezett beruházást, mert a szükséges összegekről így nem lehet dönteni.

Fotó: Gábos Albin

Az alpolgármester szerint

a jelenlegi körülmények között nem lehet tudni, hogy idén elkezdődik vagy sem a beavatkozás az Erőss Zsolt Arénánál.

Rámutatott, a munkálatokat közbeszerzési eljárásnak kell megelőznie, viszont az országos költségvetés elfogadása után még további harminc napba kerül a helyi költségvetés elfogadása, amely biztosíthatná a szükséges összeget, így erre még várni kell.

Fotó: Gábos Albin

A beavatkozás becsült költségeit egyébként az anyagárak és a minimálbér összegének emelkedése miatt növelni kell.