Meghosszabbítják az adóbevallás határidejét július végéig

Székelyhon 2019. március 12., 16:56

A kormány jóváhagyja a magánszemélyek jövedelmi adójáról és társadalombiztosítási hozzájárulásáról szóló egységes nyilatkozat leadási határidejének július 31-éig való meghosszabbítását – írja az Agerpres hírügynökség Viorica Dăncilă miniszterelnök keddi bejel

Idéntől csak online. Ezért is hosszabbítottak Fotó: Gecse Noémi

„Elfogadunk egy jogszabályt, (...) amellyel a magánszemélyek jövedelmi adójáról és társadalombiztosítási hozzájárulásáról szóló egységes nyilatkozat leadási határidejét március 15-éről július 31-ig meghosszabbítjuk.

Mindazok, akik 2019. július 31-ig a teljes adóösszeget befizetik, 5 százalékos kedvezményt kapnak”

– jelentette ki Dăncilă a keddi kormányülés elején. Ugyaneddig a határidőig lehet rendelkezni az adó 2, illetve 3,5 százalékáról is, tette hozzá a kormányfő.

{A}

A pénzügyminisztérium által a múlt héten közzétett tervezet értelmében az intézkedéssel az elektronikus rendszer blokkolását szeretnék elkerülni, tekintve, hogy

idéntől kizárólag online lehet benyújtani a nyilatkozatokat a privát virtuális téren (SPV) keresztül.

Az egységes nyilatkozatot azoknak a magánszemélyeknek kell benyújtaniuk, akik egyénileg, vagy társulási formában jövedelmet valósítanak meg Romániában és/vagy külföldön, és akik kötelesek jövedelmi adót és társadalombiztosítási járulékot fizetni.

Azoknak is be kell nyújtaniuk a nyilatkozatokat, akiknek nincs jövedelmük, de úgy döntöttek, hogy fizetik az egészségbiztosítási járulékot.

A kormány kedden elfogadta a sürgősségi rendeletet, amely révén jóváhagyta a magánszemélyek jövedelmi adójáról és társadalombiztosítási hozzájárulásáról szóló egységes nyilatkozat leadási határidejének március 15-étől július 31-ig történő meghosszabbítását – jelentette be a keddi kormányülés végén Nelu Barbu. A kormányszóvivő rámutatott, az érintett magánszemélyek csaknem négy és fél hónap haladékot kaptak.