Városházi szóvivő: ott a csillag, csak körbe van ölelve

Simon Virág 2019. március 12., 17:40

A Székely vértanúk emlékművénél betartották a tervet – állítja a marosvásárhelyi városháza sajtószóvivője, Cosmin Blaga, aki szerint a városháza megfelelő körülményeket akart teremteni az ünneplésre, de a nacionalista politikusok ezt másképp akarják láttatni.

Ilyen lett. A marosvásárhelyi városháza szóvivője szerint nacionalista politikusok akarják ezt másképp láttatni Fotó: Haáz Vince

Bár a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott tervben nyilvánvalóan látszik, hogy a marosvásárhelyi Székely vártanúk emlékművénél egy csillag alakú teret kellett volna kialakítani, nem ez történt.

Eredetileg az ott dolgozó munkások egy csillagot alakítottak ki kockakövekből, követve a tervet, de később Sergiu Papuc, Marosvásárhely alpolgármesterének utasítására a oktogonná alakították.

{K2}

Az emlékmű szomszédságában levő szintén felújított forrásnál is először kihelyezték a kétnyelvű feliratot, amely két székely jelképet: a napot és a holdat is tartalmazta, majd a városvezető utasítására leszerelték azt.

Pénteken a városháza sajtószóvivője és a marosvásárhelyi RMDSZ ügyvezető elnöke is azt nyilatkozta, hogy a tervet be kell, be fogják tartani/tartatni. Vasárnap a Székely Szabadság Napja alkalmából szervezett ünnepség és felvonulás lejárt, a a hét első napjaiban semmiféle munkálat nem történt a téren és környékén.

{K1}

Megkérdeztük a városháza sajtószóvivőjét, Cosmin Blagat, hogy véleménye szerint betartották-e a tervet és székely csillagra emlékeztető teret alakítottak-e ki a Székely Vértanúk emlékművűnél? Az illetékes azt mondta, hogy ő nem tudja, hogy miféle tervet kaptak az újságírók, de az ő tudomása szerint a térkövező munkások betartották az eredeti tervet és kialakították a csillagot.

Igaz, hogy a tér oktogon lett, de a csillag jól látszik, az utólag kitett kövek körbeölelik a csillagot és mindent a terv szerint alakítottak ki

– nyilatkozta a sajtószóvivő, aki szerint a városháza megfelelő körülményeket akart teremteni az ünneplésre, és ezt az igyekezetét nacionalista politikusok másképp akarják láttatni. Megkérdeztük, hogy mikor kerül fel, az eredeti terv szerint a kétnyelvű felirat a közelben levő csorgóhoz, de erre Cosmin Blaga nem tudott válaszolni, hiszen mint mondta nem saját emberekkel  végeztetik ott a munkálatokat.

{A}

Megkérdeztük Kali István, a marosvásárhelyi RMDSZ ügyvezető elnökét is, hogy kívánnak-e lépni annak érdekében, hogy, mint korábban nyilatkozta a Székely Vértanúknál levő térrendezés legyen tervszerű. Kali elmondta, hogy a március 15-ei ünnepségek előtt nem kívánnak ezzel foglalkozni, mert nincs idő az esetleges újabb munkálatokra. De ahogy lejárnak az ünnepségek megvizsgálják, hogy a terveket betartották-e.