Erdélybe hívná az európai döntéshozókat Hegedüs Csilla

Fülöp-Székely Botond 2019. március 12., 15:18

A május 26-ai EP-választásokra készülve, támogatói aláírásokat gyűjteni látogatott el Székelyudvarhelyre Hegedüs Csilla RMDSZ-es képviselőjelölt kedden. A politikus azt szeretné elérni, hogy az európai döntéshozók személyesen is eljöjjenek Erdélybe, szembesülni a helyi problémákkal.

Hegedüs Csilla abban reménykedik, hogy erős mozgósítással és magyarországi támogatással ő is mandátumot szerezhet Fotó: Barabás Ákos

Az RMDSZ-nek összesen 250 ezer támogatói aláírásra van szüksége EP-képviselői listája bejegyeztetéséhez, amiből 25 ezret Udvarhelyszéken szeretnének összegyűjteni – fejtette ki lapunknak Bíró Barna Botond, az RMDSZ széki elnöke. Hangsúlyozta, utóbbi már nyolcvan százalékban meg is valósult, de a hétvégéig teljes egészében sikerül majd teljesíteni. Székelyudvarhelyen eddig ötezer szignót tudhatnak magukénak.

Az egyik legfontosabb cél megakadályozni, hogy lecsökkenjenek azok a támogatások, amelyeket az erdélyi magyar közösség – gazdák, önkormányzatok, civil szervezetek stb – kap az Európai Uniótól

– fejtette ki egy szerdai sajtóbeszélgetésen Hegedüs Csilla, a párt képviselőjelöltje.

{A}

„Ezelőtt két héttel szavaztuk meg az RMDSZ kongresszusán, hogy melyek a nemzeti szimbólumaink, a román állam pedig sportot űz abból, hogy meggátolja ezek használatát. A közösségi jogaink gyakorlása érdekében egy európai jogszabályra van szükség, ennek a kiharcolása a tét” – fogalmazott egy másik irányelvüket említve.

A képviselőjelölt ugyanakkor rámutatott,

el szeretné hívni az európai döntéshozókat, hogy személyesen tapasztalják meg az itteni problémákat.

Fotó: Barabás Ákos

„Ettől a pillanattól egyfajta nagyköveteinké válnának, hiszen mindenféle magyarázat nélkül tudnák, hogy Románia hazudik, amikor azt mondja, hogy példaértékűen rendezte az erdélyi magyarság ügyét” – szögezte le, megjegyezve, hogy Kárpát-medencei magyar képviseletben gondolkodnak. Hegedüs Csilla egyébként harmadik helyen van a párt EP-képviselői listáján a befutónak ígérkező Winkler Gyula és Vincze Lóránt mögött.