Elégedetlen a bérpótlékokkal az egészségügyben dolgozók szakszervezete

Széchely István 2019. március 12., 15:42

A szociális és gyermekvédelmi igazgatóságnál, illetve az alárendeltségébe tartozó intézményekben vannak a legnagyobb gondok a bérpótlékok kiadásával Hargita megyében. Az alkalmazottak jogait védő Sanitas szakszervezet szerdán Bukarestben tiltakozik a béreket érintő problémák miatt.

A bérpótlékokra vonatkozó szabályozások korrekcióját követeli a Sanitas Fotó: Gecse Noémi

A pénzügyminisztérium előtt március 3-án megtartott sztrájkőrség után szerdán az egészségügyi minisztérium előtt tiltakozik az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók jogait védő Sanitas Szakszervezet, amelynek Hargita megyei szervezete is részt vesz a megmozduláson egy húszfős küldöttséggel.

{A}

Az érdekvédelmi tömörülés főként a bérpótlékok kiszámításának módját kifogásolja, az ugyanis hátrányosan érinti az ágazatban dolgozókat, többségükben a kisegítő személyzetet.

Követeléseiket hét pontban foglalták össze, ezek közül a legfontosabb a bérpótlékok esetében megszabott felső értékkel kapcsolatos. A kórházak fő hitelutalványozójának szintjén az alapbérek értékének 30 százalékában meghatározott maximális érték eltörlését kéri a szakszervezet, hogy a bérpótlékok értéke ne attól függjön, mi fér bele a meghatározott keretbe.

Hargita megyében a bérpótlékok tekintetében az egyik legnagyobb probléma az, hogy a megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóságnál, illetve az alárendelt intézményeiben, a szépvízi öregotthonban, a gyergyószentmiklósi gondozóközpontban, a gyergyótölgyesi neuropszichiátriai rehabilitációs központban, valamint a székelykeresztúri gyermekelhelyező központban dolgozók bérpótlékait a minimális 50 százalék helyett csak 15 százalékkal emelték meg – tájékoztatott Nyulas Emma. A Sanitas Hargita megyei vezetője megjegyezte, hogy

országosan Hargita az egyetlen megye, ahol nem emelték megfelelő mértékben az említett szociális intézményekben dolgozók – összesen több mint százötven alkalmazott – bérpótlékait.

„A gyermekvédelem vezetősége jól tudja ezt, tavaly is tárgyaltunk erről nemegyszer. Valójában nehéz helyzetben vannak, mivel több oldalról kapják a finanszírozást. Kapnak pénzt a munkaügyi minisztériumtól és a megyei tanácstól is. Kellene ezt tisztázni, kellene tudni, hogy végül is ki a finanszírozójuk, mert ahogy szokták mondani, sok bába közt elvész a gyermek” – fogalmazott a kettős finanszírozásból fakadó problémáról a szakszervezet megyei vezetője.

Az egészségügyi rendszerben dolgozóktól a szakszervezet még nem kapott olyan visszajelzést, hogy gond lenne a bérekkel vagy a bérpótlékokkal, de Nyulas Emma szerint az is megtörténhetett, hogy egyesek még nem vették észre, hogy a kelleténél kisebb a bérük.

A szakszervezeti követeléseket illetően Nyulas Emma elmondta azt is, hogy az egészségügyben dolgozó kisegítő, illetve kiszolgáló személyzet aránytalanul alacsony béremelést kapott az orvosokhoz és asszisztensekhez képest – ezen is szeretne változtatni az érdekvédelmi tömörülés.

A Sanitas ugyanakkor egy per indítására is készül az iskolai asszisztenseket ért igazságtalan megkülönböztetés miatt, ők ugyanis nem kaptak üdülési jegyeket tavaly,

pedig az ágazat többi alkalmazottjához hasonlóan megillette volna őket – tájékoztatott Nyulas Emma. Hargita megyében ez több mint harminc iskolai asszisztenst érint. A perindításhoz szükséges felhatalmazás érdekében a Sanitasnál már gyűjtik az aláírásokat a szakszervezeti tagok körében.