Csak tisztességesen szeretnék végezni a munkájukat, ezt azonban megnehezítik számukra

Antal Erika 2019. március 11., 20:45

Tovább tart az ügyészek és bírák tiltakozása Maros megyében. Hétfő este huszonöten álltak ki az igazságügyi palota főbejárata elé kezükben jelmondatokkal, amelyekkel arra figyelmeztettek, hogy ragaszkodnak a függetlenségükhöz. 

Kitartanak, tiltakoznak, nem fogadják el, hogy a megkérdezésük nélkül hozzanak rendeleteket Fotó: Haáz Vince

Ahogy Alma Maria Dundev, segesvári főügyész megfogalmazta, a 7-es számú sürgősségi kormányrendelet még mindig érvényben van és a 2019/12-es módosító rendelettel sem vették figyelembe a bírók ezreinek az igényét egy valós párbeszédre. Ezért a bírák és az ügyészek úgy döntöttek, hogy tovább folytatják a tiltakozást, annak különböző formáit választva: felfüggesztett ülésekkel, fehér karszalaggal, a bíróságok bejárata elé vonulással mutatva ki nemtetszésüket.

Folytatjuk a tiltakozást az elkövetkező napokban is, a romániai bírókat, ügyészeket nem lehet elhallgattatni

– fogalmazott a főügyész.

Fotó: Haáz Vince

Túl kevés a tiltakozók száma ahhoz képest, hogy a sürgősségi rendelet ezreket érint – tette hozzá Alma Maria Dundev, aki úgy véli, hogy a 31 táblabírósági elnök, vagy alelnök, valamint a 30 törvényszéki elnök és alelnök, alig egy kis hányada a romániai igazságügy képviselőinek. Ezáltal szerinte

a tiltakozóknak a különféle megnyilvánulásai elkülönülnek és jelentőségüket vesztik azokhoz képest, akik nem fejtik ki elégedetlenségüket. 

Alma Maria Dundev: megpróbálják eljelentékteleníteni a tiltakozók hangját Fotó: Haáz Vince

„Nem akarunk semmi mást, csak a szakmánkat tisztességesen gyakorolni” – hangsúlyozta a főügyész, hozzátéve, hogy kollégáival együtt elfogadhatatlannak tartja azt, hogy az „éjszaka leple alatt” hozzanak döntéseket, anélkül, hogy az ő véleményüket is meghallgatnák.

{A}