A hetedikesek is megtapasztalhatták, hogy milyen lesz az országos szintfelmérő

Antal Erika 2019. március 11., 20:08

Elkezdődött hétfőn a nyolcadik osztályosoknak szervezett országos vizsgák próbája. A nyolcadikosok mellett hasonlóképpen – első alkalommal az idén – a hetedikesek tudását is felmérik. Jövő héten az érettségi előtt álló tanulókon a sor.  

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Országosan 350 ezer hetedikes és nyolcadikos tudását mérik fel az országos próbavizsgán. Maros megyében hozzávetőlegesen 10 ezer a 7. és 8. osztályos vizsgázik, és 6700 11. és 12-es – számolt be Ioan Macarie, Maros megyei főtanfelügyelő.

Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő érdeklődésünkre elmondta, az első próbavizsga akadálymentesen zajlott, nem jeleztek sehonnan problémát. „Kevesen, betegség miatt hiányoztak” – számolt be a főtanfelügyelő, hozzátéve, hogy

a mostani csak egy tudásfelmérő próba, aminek különösebb tétje nincs, inkább felkészítő jellegű, megismerteti a tanulókat azzal, hogy hogyan zajlik majd a rendes vizsga.

Hargita megyében 3125 hetedikes iratkozott fel a vizsgákra, és 2928 nyolcadikos – mondta a Hargita megyei főtanfelügyelő. 

A vizsgán elért eredményeket a tanárok megbeszélik a tanulókkal és a szülőkkel is, és amennyiben beleegyeznek, a jegyeket beírják a naplóba. A hetedikesek számára ez egy új helyzet, ami azért fontos számukra, hogy ismerjék meg, milyen a vizsga, hogyan kell ott viselkedni, ne érje őket felkészületlenül, amikor egy év múlva valódi megmérettetés előtt állnak.

Diana Ioaneș, a bukaresti George Coșbuc Nemzeti Kollégium tanácsadója szerint

ezek a próbavizsgák nehezebbek, mint amilyenek a tanév végi vizsgák lesznek.

Tehát aki 7-es, 8-as osztályzatot ér el a szimuláción, az a nyári országos felmérőn, vagy az érettségin 9-re számíthat ezzel a tudásával. Az is fontos, hogy a tanulók ismerjék meg a javítókulcsot és tudják, mit írjanak és hogyan, hogy az megfeleljen a követelményeknek. 

A hétfői román nyelv és irodalom után kedden matematikából, szerdán pedig magyar nyelv és irodalomból vizsgáznak a hét- és nyolcadik osztályosok. Az eredményeket március 22-én teszik közzé.

Bojkottra szólít a Diákok Országos Tanácsa

A próbavizsgákkal, azok módszerével nem ért egyet a Diákok Országos Tanácsa, amely szerint a diákok a tanügyminisztérium kísérleti alanyaivá váltak és

arra biztatják a próbavizsgák résztvevőit, hogy ne írjanak semmit, ne töltsék ki a vizsga-nyomtatványokat.

A szaktárca szerint a próbavizsgáról, annak részleteiről egyeztettek a tanárokkal és a szülőkkel is. A mostani felméréssel szeretnének képet kapni arról a tudásról, ami a tavaly elég hiányosnak bizonyult, amikor azzal szembesültek, hogy körülbelül a vizsgázók fele érte el az átmenő jegyet.