Aláírásgyűjtéssel tartanák távol a várostól az árvákat

Bíró Blanka 2019. március 12., 09:16

Több mint ezerhatszáz aláírás gyűlt össze Baróton, hogy ne építsék meg a városban a két családi típusú házat, ahová a felszámolás alatt lévő oltszemi gyermekotthon kiskorúi költöznének. Van, aki betelepítést említett, de olyan is, aki pozitív példával nyugtatott. Szavaztak a projektről.

Beszűkült kilátás. Az aláírásgyűjtők álláspontját képviselők a befogadás ellen hoztak fel érveket. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A közösségi oldalon aláírható elektronikus ívről Benedek Erika, az Erdélyi Magyar Néppárt Kovászna megyei önkormányzati képviselője tájékoztatott a képviselő-testület hétfői rendkívüli ülésén. Hétfőn szavaztak ugyanis arról, hogy a megyei gyerekvédelmi igazgatóság a bukaresti SERA Alapítvánnyal 1,3 millió eurós uniós támogatásra pályáz, amiből másfél évig a két baróti, illetve az egy bodzafordulói családi otthon alkalmazottainak költségeit fedezik, ugyanakkor segítenek az intézményekből hazakerülő gyermekeknek a családba való beilleszkedésbe. Benedek Erika rámutatott,

eddig 1674 aláírás gyűlt össze, a szülők kérik, hogy a két házat ne Baróton építsék meg, találjanak más megoldást.

Hangsúlyozta, a baróti iskolában „rettenetes” állapotok uralkodnak, nincsenek felkészülve rá, hogy „más gyerekeket” is befogadjanak.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke válaszában kifejtette, Romániában 2020 végéig minden gyermekotthont be kell zárni, a gyermekeket pedig családi típusú házakban kell elhelyezni. Az oltszemi intézményt is be kell zárni, két és fél éve keresik a megoldást, azóta hét alkalommal szavaztak erről, és akkor Benedek Erika is megszavazta a vonatkozó tanácshatározatokat.

{A}

A baróti önkormányzat napirendjén négy alkalommal szerepelt a házak megépítése. A tanácselnök felidézte, találkozott a tiltakozó szülőkkel, érveire azt a választ kapta, hogy

minden település gondoskodjon a saját gyermekeiről, Barótról „vigyék őket máshová”.

A Kovászna Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság több mint ezerszáz gyermekről gondoskodik, közülük 147-en Barótról, illetve környékéről származnak, és jelenleg a megye valamelyik más településén laknak, tanulnak.

Fazakas Péter néppárti képviselő-testületi tag „betelepítésről” beszélt, és felvetette, hogy népszavazást kellene tartani a hasonló projektek előtt, mert a kis településeken jelentősebb a hatásuk, mint egy nagyobb városban.

{K1}

Tamás Sándor válaszában kifejtette, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen kétszáz-kétszáz állami gondozásban lévő gyermek él, minden háromszéki, nem családban nevelkedő gyermekért felelősséggel tartoznak. „A megyei tanács első számú feladatai között van a gyermekvédelmi és szociális rendszer működtetése. Ez nemcsak törvényes, hanem erkölcsi kötelességünk is” – szögezte le Tamás Sándor, aki szerint a „betelepítés” meggondolatlan elszólás, hiszen ezek a gyermekek mindannyian Kovászna megyében születtek. Hangsúlyozta, záros határidőn belül próbálnak megnyugtató megoldást találni,

ha a baróti iskola állapota és a tanárok felkészültsége az akadály, akkor ezeket a gyermekeket külön épületben külön pedagógusok fogják tanítani.

Lukács László, az MPP képviselője felszólalásában rámutatott, Nyújtódon is óvatosan fogadták a két lakóház közé beépített gyermekotthont, ám azóta a közösség befogadta. A három néppárti tanácsos végül a projekt ellen szavazott, de huszonhárom jelenlévő másik képviselő voksával elfogadták.

A közösségi oldalon közzétett petíció szerint a baróti általános iskolában nincs elég tanterem, kicsi az udvar, a pedagógusok nincsenek szakmailag felkészülve, hogy az Oltszemről érkező, sajátos nevelési igényű gyermekeket be tudják fogadni.