Felmelegedéssel és csapadékos időjárással köszönt be a tavasz

Székelyhon 2019. március 11., 18:24

Az ország régióinak zömében felmelegedés várható a következő két hétben (március 11. és 24. között), de csapadékosra fordul az idő, főleg a következő napokban – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) által hétfőn közzétett előrejelzésből.

Legalább nem nagyon hideg... Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Erdélyben a következő napokban csapadékosra fordul az idő, nappal legtöbb 7-9 Celsius-fok lesz, éjszaka és hajnalban mínusz 5 és mínusz 2 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet.

Március 16-18 között felmelegedés áll be, 17-18 fokos nappali, mínusz 2 és 3 fok közötti éjszakai hőértékekkel.

Ezt követően március 24-éig 14-15 Celsius-fok körül stabilizálódik a maximális érték, de esőzésre ezeken a napokon is számítani kell – szemlézi az előrejelzést az Agerpres.

{A}

A hegyekben március 11-16 között nappal sem emelkedik fagypont fölé a hőmérő higanyszála, március 17-e és 19-e között azonban enyhülés következik be, nappal 5-6 Celsius-fok is lehetséges. Ezt követően március 24-éig 3-5 Celsius-fok lesz a maximum hőérték.

Éjszakánként az átlaghőmérséklet mínusz 6 és 0 Celsius-fok körül alakul, kivéve március 13-ának hajnalát, amikor akár mínusz 9 fokig is lesüllyedhet a hőmérő higanyszála.

Március 11-12-én, majd 14-15-én csapadék, főként havazás valószínű a hegyvidéken, a második héten pedig vegyes csapadékra kell számítani.

A kéthetes meteorológiai előrejelzések az angliai Readingben lévő európai középtávú előrejelzési központ (ECMWF) adatai alapján készülnek.