Folytatódik a vízcsapok elzárása, és nem csak azoknál, akik tartoznak

Simon Virág 2019. március 11., 18:08

Marosvásárhelyen már két tulajdonosi társulásnál is elzárták a vízcsapokat és kedden újabb öt társuláshoz tartozó lépcsőház marad ivóvíz nélkül. Közben csütörtökig  korlátozzák a vízszolgáltatást a Felső-Maros menti településeken is.

Elzárják, hogy törlesztésre ösztönözzék a lakókat. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A betervezett három tulajdonosi társulásból csak kettőnél zárták el a fő vízcsapokat hétfőn délelőtt a regionális vízszolgáltató munkatársai.

Ivóvíz nélkül maradt  volt Hosszú utcában levő egy, a volt Kossuth Lajos utcából pedig két tömbház, adósok és jól fizetők egyaránt.

{K1}

Mint Nicu Tomuleţiu, az Aquaserv szolgáltató sajtószóvivője elmondta, a kövesdombi lépcsőházakban azért nem zárták el a csapokat, mert a társulás képviselői eljöttek a szolgáltatóhoz és

írásban vállalták, hogy a kitűzött határidőkre törlesztik a kintlevőségeket.

A sajtószóvivő elmondta, hogy a törvény szerint csupán erre az egy megszorító intézkedésre van joguk, vagyis csak egy-egy tömbház, egy-egy tulajdonosi társulás szintjén zárhatják el a fő vízcsapot, nem tehetik meg, hogy csak az adósokat hagyják ivóvíz nélkül.

Nekünk a társulásokkal van szolgáltatási szerződésünk, nekik bocsátjuk ki a számlát, tőlük kérhetjük számon, ha nem fizetnek. Nincs lehetőségünk arra, hogy bemenjünk a lakásokba, sem arra, hogy bepereljük azokat, akik nem fizetnek.

Az illetékes elmondta, hogy kedden folytatják a megszorító intézkedéseket, tervek szerint ivóvíz nélkül marad a Kudzsír utcában hét lépcsőháznyi család.

{A}

Mint megtudtuk, Marosvécs, Magyaró, Marosoroszfalu és Déda községekben megszakításokkal fognak ivóvizet biztosítani a családoknak. Nicu Tomuleţiu elmondta, hogy a fent említett települések ivóvizét a Bisztra és a Donka patakokból nyerik, Bisztrán van egy kis víztisztító üzem és onnan biztosítják.

Nem először történik meg, hogy a fakitermelők a patakokban vontatják le a kitermelt fát, s így annyira szennyezik, felzavarják a patakok vizét, hogy az használhatatlanná válik.

Jelen pialantban olyan nagyon zavaros a patakok vize, hogy nem tudják a megszokott ütemben tisztítani és pumpálni azt, ezért nem tudják folyamatosan biztosítani az ivóvizet a nagyközségek lakóinak.