Születésnap díjátadóval: 73 éves lett a Nemzeti

Szász Cs. Emese 2019. március 11., 13:30

A fiatal színészek egyik kiemelkedő képviselője kapta idén a Kemény-díjat, amelyet stílusosan a Székely Színház születésnapján adnak át minden évben Marosvásárhelyen. A díjazott a sokak által csak Petőfi Sándor és Humphrey Bogart közös gyermekeként emlegetett Varga Balázs színművész lett.

Gáspárik Attila színházigazgató a 73 éves színház múltjáról és jelenéről beszélt Fotó: Bereczky Sándor

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata éppen 73 éves, ugyanis 1946. március 10-én első ízben gördült fel a függöny a Kultúrpalota színpadán, ahol az akkor alapított Székely Színház első előadását tartotta Lehár Ferenc A mosoly országa operettel.

Az évfordulóra, az egykori alapítókra, Tompa Miklósra, Kemény Jánosra és Pittnér Olivérre emlékeznek, ugyanakkor a jelenkori színházi alkotók értékteremtő munkáját ismerik el évek óta ezen a napon, amikor az egykori Székely Színház székhelyén összeülnek „születésnapozni”.

{A}

A bensőséges ünnepségen a Nemzeti igazgatója, Gáspárik Attila elmondta, hogy bár a színház hivatalos születésnapja 73 évvel ezelőtt volt, profi színjátszás jóval régebb óta létezik Marosvásárhelyen.

„Ebben a városban 1803-ban volt először profi színtársulat, s abban az évben már 27 előadást tartottak, s onnan kezdve folyamatos a színházi jelenlét Marosvásárhelyen, csak úgy, mint mondjuk Kolozsváron. Vannak évek, amikor nem pontosan tudjuk, hogy volt, miként volt, de hogy mindig volt 1803 óta, az tény. De jogilag, amikor még a párizsi béketárgyalások tartottak, nagyon fontos volt hamar felmutatni az új román hatalomnak, hogy gondoskodik a kisebbségekről, s ezért alapított márciusban színházat, áprilisban meg művészeti egyetemet 1946-ban” – fogalmazott a színházigazgató, majd hozzátette,

a színház mindig is egy fokmérője a társadalomnak, amelyben élünk.

Keresztes Attila, a Tompa Miklós Társulat művészeti igazgatója, a múlthoz kapcsolódva hozzátette, hogy igaz, a színházalapítás azért volt fontos annak idején, hogy Kolozsvárt gyengítsék, ő azonban hiszi, azért is kell kulturális intézményeket létrehozni, mert azok nélkül nem város a város.

Keresztes Attila művészeti vezető szerint a város attól város, hogy színház is van benne Fotó: Bereczky Sándor

Az ünnepség csúcspontjaként adták át a Kemény-díjat, amelyet a színészi, alkotói teljesítmény elismeréséért hozott létre a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a Bioeel kozmetikum és gyógyszergyártó cég anyagi támogatásával. Az egyik színházalapító nevét viselő díj egy jelentős pénzjutalom, amely Gyarmati János marosvásárhelyi képzőművész kisplasztikájával jár együtt.

„Azt szoktam mondani, hogy Petőfi Sándor és Humpry Bogart közös gyermeke. Maga a derű, a jó értelemben vett munkásalkat” – mondta Keresztes Attila, művészeti vezető a díjazottról, Varga Balázsról, aki 2014-ben szerződött Nagyváradról Marosvásárhelyre.

Varga Balázs. A 31 éves színművész úgy érzi, fel kell nőnie a díjhoz Fotó: Bereczky Sándor

Fontosnak tartom, hogy figyeljünk azokra a fiatalokra, akik önmagukhoz képest pár év alatt tudnak mérföldeket haladni, mert amúgy hajlamosak vagyunk azokat a millimétereket díjazni, figyelni, amiket már befutott, elismert színészek produkálnak

– fogalmazott Keresztes. Varga Balázsnak a díjat László Csaba, a tavalyi díjazott adta át. „Nem számítottam rá egyáltalán, mert nagyon kicsinek érzem magam, s ez a díj arra figyelmeztet, hogy fel kell nőnöm hozzá” – fogalmazott szerényen a díjazott színművész.