Véget ért a beteglátogatási tilalom a székelyudvarhelyi kórházban is

Széchely István 2019. március 11., 15:53

Három osztály kivételével hétfőtől már a székelyudvarhelyi kórházban is látogathatók a betegek. Az egészségügyi intézményben feloldották az influenza és más fertőző légúti megbetegedések terjedése elleni óvintézkedésként másfél hónapja elrendelt beteglátogatási tilalmat.

Hétfőtől a székelyudvarhelyi kórházban is látogathatók a betegek, és a gyergyószentmiklósi kórházban is visszaállt a megszokott beteglátogatási program Fotó: Barabás Ákos

A fertőző betegségek részlege, az újszülöttosztály, valamint a gyerekosztály kivételével – felügyelet mellett – már látogathatók a székelyudvarhelyi kórházban fekvő betegek hétfőtől, tájékoztatott Lukács Antal főigazgató. Az említett három osztályon továbbra is érvényben marad a beteglátogatási tilalom. További három másik osztályon ugyan már engedélyezett a látogatás hétfőtől, de óvintézkedésként csak korlátozott körülmények között:

az intenzív terápiás részlegen, a tüdőgyógyászati osztályon, valamint a belgyógyászaton csak ötperces egyénenkénti látogatási időt engedélyeznek, és a betegek egyszerre csak egy rokont, hozzátartozót fogadhatnak a 13.30-tól 15.30-ig tartó látogatási időben.

{A}

„A járványtanász főorvos javaslata alapján feloldottuk a tilalmat. Már Bukarestnek és az egészségügyi igazgatóságnak sem kell jelentenünk, hogy hány esetünk van, ami azt jelenti, hogy országos szinten javult a helyzet” – tájékoztatott az influenzás és légúti megbetegedések helyzetéről, illetve az ezzel kapcsolatos óvintézkedések enyhítéséről a székelyudvarhelyi kórház vezetője.

A Hargita megyei kórházakban múlt héten kezdődött el a látogatási tilalmak, korlátozások feloldása, elsőként a csíkszeredai kórházban, múlt szerdán.

A tüdőgyógyászati osztályon, a fertőző betegségek részlegén, a gyermekgyógyászati, valamint a belgyógyászati osztályon azonban ott is érvényben maradt a látogatási tilalom, előreláthatólag áprilisig tartják fenn az intézkedést. A gyergyószentmiklósi kórházban ugyan nem volt beteglátogatási tilalom, csak korlátozás – maszkokat adtak a látogatóknak, és a látogatási időt felére csökkentették az elmúlt hetekben –, de hétfőtől azt is feloldották.