Több ezren maradhatnak ivóvíz nélkül hétfőtől Marosvásárhelyen

Simon Virág 2019. március 11., 11:40

Lezárta a fő vízcsapokat hétfőn reggel a regionális vízszolgáltató, az Aquaserv Marosvásárhelyen, miután más módon nem tudja behajtani a többéves elmaradásokat. Az intézkedés nyomán víz nélkül maradnak egy-egy lépcsőházban azok is, akik rendszeresen törlesztették a szolgáltatás ellenértékét.

Az Aquaserv évente kétszer-háromszor lezárja a fő vízcsapokat a nagy adósságokat felhalmozott tömbházaknál. Képünk illusztráció

Kétmillió lejes kintlévőséget akar behajtani a regionális vízszolgáltató a kilátásba helyezett megszorító intézkedésekkel. Mint Nicu Tomuleţiu, az Aquaserv sajtószóvivője elmondta,

március 11-étől, hétfőtől elkezdik a nagy adósságokat felhalmozott marosvásárhelyi  tömbházakban a fő vízcsapok lezárását.

„Március 11–22. között összesen 36 tulajdonosi társulásnál fogjuk lezárni a fő vízcsapokat. Ezekhez a társulásokhoz több lépcsőház is tartozik, és mindegyik tartozása 90 napnál régebbi. Van olyan tulajdonosi társulás, amelynek többéves adóssága is van, egynek még 2009-ből is. Az érintetteket értesítettünk a megszorító intézkedésekről, kértük, hogy törlesszék az adósságokat, felszólítottuk, hogy tároljanak vizet a mindennapi szükségleteikre” – mondta az illetékes.

A legnagyobb kintlévőségük a marosvásárhelyi Tudor lakótelepen lévő Szorgalom utcai szociális tömbházaknak van, összesen 247 322 lej. Ezek a tömbházak a polgármesteri hivatalhoz tartoznak, a lakókkal is a városnak van bérleti szerződése. A legkisebb adósságuk, 688 lej a Călăraşilor utcai 37. szám alatti lakóknak van.

A fő vízcsap lezárása egyaránt érinti a jól fizetőket is,

és ez Călin Moldovan önkormányzati képviselő, lakótársulási adminisztrátor szerint elfogadhatatlan. Mint kifejtette, a tavaly megjelent lakótársulási törvény szerint a szolgáltatónak első körben be kellene perelnie az adóst, s kérnie kellene, hogy bemehessen a lakásába és csak nála zárja le a szolgáltatást. „Egy-egy lépcsőházban lehetnek idősek, mozgáskorlátozottak, kisgyermekesek, akik nem tudnak több napra elegendő vizet felhalmozni. Ez egy önkényes intézkedés.”

{A}

Pápai László marosvásárhelyi önkormányzati képviselő szerint mivel az Aquaserv legnagyobb részvényese az önkormányzat, részéről módosítani lehetne a szolgáltatói szerződést, és lehetővé tenni, hogy a nagy adósságokat felhalmozott lépcsőházakban ne szüntessék be teljesen a szolgáltatást, hanem korlátozzák azt, például napi pár órára. Javasolta, hogy erről tárgyaljanak a tanácsülésen is.

Hol zárják el a vízcsapokat?

Az Aquaserv hétfőn reggel lezárta a fő vízcsapokat a marosvásárhelyi Kövesdombon lévő 498-as tulajdonosi társulásnál, ahova három tízemeletes lépcsőház tartozik, a Hosszú utcában lévő 153-as lakótársulásnál, a Călăraşilor utcában, majd következnek a Kudzsír és a Raktár utcai tömbházak. A szolgáltatást akkor indítják újra, ha az érintett társulások képviselői kifizetnek egy nagyobb összeget a kintlévőségből és szerződésben vállalják, hogy az adósságot felosztva, határidőkre kifizetik.