Katonaeledel-kóstoló – hogy a lélek mellett a testet is táplálják

Gergely Imre 2019. március 11., 10:04

Az 1848–49-es szabadságharcra emlékező ünnepségeket megelőző gyergyószentmiklósi sajátosság, hogy katonaeledel-kóstolóra hívják az érdeklődőket.

Nagykorúvá vált a hagyomány, hogy ne csak beszédek, alkalomhoz illő dalok és szavalatok elhangzása jelentse a szabadságharchoz kötődő ünnepségeket, hanem – amint a kezdeményező Török Zoltán fogalmaz – a lélek mellett a testnek is adjanak valamit.

{A}

A Benedek-kúria udvarán minden évben egy nagy üstben rotyog az étel, és az emberek mindig olyat kóstolhatnak, amihez hasonlót a szabadságharc katonái ehettek a táborokban. A vasárnap déli eseményen székely huszárgulyás főtt – azaz paprika helyett tárkonnyal ízesítve főzték a gulyást, amiben aztán sok minden belekerült, ami finommá és laktatóvá teszi.

Tizennyolcadik alkalommal zajlik a katonaeledel kóstoló. Úgy gondolom, ez egy olyan hagyomány, amin nem kell változtatnunk. Arra kell figyeljünk, hogy keveset beszéljünk és jó ételt adjunk az embereknek, jó legyen a hangulat

– szögezte le Török.

Mint megtudtuk, két év múlva, a 20. katonaeledel-kóstolóra egy kiadványban teszik közzé az eddig elkészült étkek leírását és receptjét.

A Művelődési Központ és a Gránátalma Egyesület társszervezésében megvalósult vasárnapi esemény a korábbi években már jól bevált forgatókönyv szerint zajlott. A nagymisét követően a Szent Miklós-templomból a szabadságharc katonai egyenruháit viselő huszárok és gyalogosok kíséretében vonultak át az emberek a Benedek-kúriához, ahol 48-as katonanóták, rövid kulturális műsor zajlott a katonaebéd előtt.

A következő ünnepi esemény március 15-én lesz, amikor 12 órától ünnepi szentmisét tartanak a Szent Miklós-templomban, majd ezt követően a Petőfi-szoborhoz vonulnak a megemlékezők. Itt, a megszokott helyszínen zajlik majd gyergyószentmiklósi ünnepség. Vasárnap 19 órától a Kiáltó szó című táncjátékot tekinthetik meg az érdeklődők az Udvarhely Táncműhely előadásában a művelődési ház színháztermében.