Székely Szabadság Napja: a jelenlét után jöhet az aláírás

Székelyhon 2019. március 10., 16:03

Végül nem a forma, hanem a tartalom döntött: székelyek gyűltek össze a frissen átalakított marosvásárhelyi Postaréten vasárnap, a Székely Szabadság Napján megemlékezni és megmutatni autonómia iránti igényüket.

Fotó: Haáz Vince

18.45 – A főtérre érve Tőkés László EMNT-elnök adta át a petíciót a prefektus megbízottjának, remélve, hogy „jó elbírálásban részesül”. A Székely Szabadság Napjának nyilvános része ezzel véget ért, a jelenlévők hazafelé, illetve a buszok irányába indultak el.

Este fél nyolctól tartja még a Székely Nemzeti Tanács a Gábor Áron-díjátadó ünnepségét a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.

{P18}

18.15 – A koszorúzást követően a tömeg elindult Marosvásárhely központja felé, az utat végig lezárták a hatóságiak, csendőrök és rendőrök vigyázták a felvonulókat, nem is volt semmiféle rendbontás. A vonulás közben Kossuth-nóták hangzottak el, meg-megszaktíva egy-egy Vesszen Trianon! Ria, Ria, Hungária! felkiáltással.

{P19}

17.00 – Izsák Balázs, az SZNT elnöke szerint ismételten hitet teszünk a székely szabadság mellett ország-világ előtt. „Az autonómiáról nem mondunk le, a székelyek élni akarnak a székely hazában.”

Az SZNT elnöke beszédében ismertette, hogy pert nyertek a luxemburgi bíróságon, és ennek fényében reményei szerint

egy-két hónapon belül megkezdhetik az aláírásgyűjtést

azért, hogy az Európai Parlament jogszabályban rögzítse a nemzeti régiók védelmében született európai polgári kezdeményezésben foglaltakat.

{P14}

„Mindannyiunknak válaszolni kell, ha van elég hitünk és akaratunk” – buzdította aláírásra a székelyeket Izsák Balázs.

{P15}

José Mari Etxebarria, a Baszk Nemzeti Párt küldötte szerint a székelység joggal igényli a szabadságot Székelyföldön, ugyanis az évszázadok során sokszor legyőzték, de végig itt maradtak, és megálltak a maguk lábán. Ma is itt vannak, hogy folytassák a harcot az önrendelkezésért.

{P11}

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a marosvásárhelyi Postaréten 165 évvel ezelőtt történt eseményeket elevenítette fel, és a kivégzett székely vértanúkhoz hasonlította a kézdivásárhelyi terrorperben elítélt, bebörtönzött Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. Kiemelte,

noha ma már nem létezik halálbüntetés az Európai Unióban, politikai meghurcoltatás annál inkább.

{P16}

16.35 – „Az vagyok, aki voltam” – üzente Beke István a börtön falai mögül a Postarétre összegyűlt székelyeknek, a szervezők által pedig mintegy kétezer-ötszázasra saccolt tömeg válaszul azt skandálta, hogy Szabadságot akarunk, terroristák nem vagyunk! Beke levelében bátorította a székelyeket, hogy harcoljanak az autonómiáért.

Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja, akit három évre kitiltottak Romániából, videoüzenetben állt ki a székelyek mellett, hangoztatva, hogy nem mondanak le az autonómiáért folytatott harcról, és nem térnek le a célhoz vezető útról. Ezért küzd, addig is, amíg 2021-ben újra bejöhet az országba.

{P12}

16.00 – Megkezdődött az ünnepség, a jelenlévőket a szervezők arra kérik, hogy csak az eseményhez illő jelszavakat skandáljanak.

Szili Katalin üzenetét olvasták fel. A magyar miniszterelnöki megbízott szerint bebizonyosodott, hogy az Európai Unió bizottsága sorozatos rossz döntéseivel akadályozza az őshonos nemzeti közösségeket jogaik gyakorlásában. Ezért Marosvásárhelyről azt üzenik az EU-nak, hogy

kiállnak a székelyek jogai mellett,

a szomszédos országoknak és Romániának pedig azt, hogy nem kérnek egyebet, mint amit a dél-tiroliak is kértek annak idején.

Fotó: Haáz Vince

A Magyar Miniszterelnökség nevében Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár levélben biztosítja támogatásáról a székely szabadság napi felvonulást. Mint küldeményében hangsúlyozta,

egy közösség csak akkor maradhat meg, ha sorsát maga irányítja, szabadon használja nyelvét, szimbólumait.

Fotó: Haáz Vince

15.30 – Zajlik a gyülekező a marosvásárhelyi Postaréten a Székely Szabadság Napjára. Szól a forradalmi induló fúvószenekari aláfestéssel, és egyre több a székely zászló is. Noha még nincs tömeg, egy-egy település, régió már táblán jelzi, ott van.

Érkeznek a buszok is Marosvásárhelyre, amelyek miután a Postarétre szállítják az emlékezőket, a főtér felé indulnak, hogy az esemény végén ott vehessék fel utasaikat.

Csendőrök és rendőrök biztosítják a helyszínt, illetve irányítják a forgalmat a teljes útvonalon, egyelőre mindenféle probléma nélkül – jelenti a helyszínről kollégánk, aki szerint a kezdést megelőzően még nincs nagy tömeg, de már néhány településről jelzik a „jelenlétet” táblákkal, Autonómiát Székelyföldnek! felirattal.

Fotó: Haáz Vince

A megemlékezés délután négykor kezdődik a marosvásárhelyi Postaréten, amelynek rendezése botrányba fulladt az elmúlt napokban. Az ünnepséget követően a demonstrálók a Székelyföldnek autonómiát követelő petíciót készülnek átadni a kormány helyi képviseletét ellátó Maros megyei prefektusnak.

{K1}

Fotó: Haáz Vince

{A}