Lakóházak gyulladtak ki, és sok volt a tarlótűz is

Antal Erika , Bíró Blanka 2019. március 10., 15:09

Több Maros megyei településről is jeleztek tüzet a hétvégén, lakóházak gyulladtak ki, de emberi sérülés nem történt. A Kovászna megyei tűzoltók huszonnégy óra leforgása alatt öt tarlótűz oltásában vettek részt.

Különösen veszélyes most meggyújtani az aljnövényzetet. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Náznánfalván, Sóváradon és Körtvélyfáján kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, valamennyi esetben lakóház gyulladt ki – tájékoztatott Cristian Virag, a Maros megyei tűzoltóság szóvivője. A náznánfalvi esethez, ahol egy kémény okozta a tüzet, a marosvásárhelyi tűzoltóság és rohammentő-szolgálat vonult ki, és idejében sikerült megfékezni a tűz továbbterjedését, nagyobb anyagi kár nem keletkezett, emberi sérülés sem történt.

A sóváradi lakóháznál a szovátai és a makfalvi tűzoltók fékezték meg a lángokat, Körtvélyfájára pedig a szászrégeni alakulat vonult ki két tűzoltókocsival és egy mentőautóval. A tűzoltóknak itt lesősorban a tűz továbbterjedését kellett megakadályozniuk, emberi sérülés nem történt.

A lakóház- és kéménytüzek mellett nagyon gyakoriak a tarlótüzek, a száraz aljnövényzet meggyulladása

– tájékoztatott a tűzoltóság szóvivője. A száraz, szeles időjárás különösen kedvez a tűzeseteknek, ezért nyomatékosan arra figyelmeztetik a kertjeiket, földjeiket takarító gazdákat, hogy ne gyújtsanak tüzet, a száraz növényzetet más módon takarítsák el.

Tarlótüzek Háromszéken

Öt tarlótűz oltásában vettek részt a Kovászna megyei tűzoltók huszonnégy óra leforgása alatt. A hétvégén Sepsiszentgyörgy, Kökös és Szaramás településeken öt helyen gyújtották meg a száraz növényzetet, 1,7 hektáron pusztított a tarlótűz.

{A}

Marius Tolvaj szóvivő rámutatott, az önkéntes tűzoltók segítségére is szükség volt, mert az erős szél megnehezítette a munkát, a lángok magasra csaptak és gyorsan terjedtek. A tüzek során anyagi kár keletkezett, és minden esetben az okozta, hogy meggyújtották a száraz növényzetet. A szóvivő emlékeztetett, hogy a növényzet, a szemét meggyújtása előzetes engedély és a tűz terjedésének megakadályozását célzó óvintézkedések nélkül 1000 és 2500 lejes bírsággal sújtható.