Zászlók után teret vesztünk

Simon Virág 2019. március 10., 11:29

Nem tartották be az eredeti tervet, és a csillag helyett oktagon alakú teret alakítottak ki a marosvásárhelyi Postaréten, a Székely vértanúk emlékművénél. Vasárnap reggel a kétnyelvű tábla is hiányzott. A térre ma tízezer embert várnak megünnepelni a Székely Szabadság Napját.

A román állam székelyekhez való viszonyulásának lenyomata? Vagyunk, vagyunk, de azért ne nagyon mutatkozzunk Fotó: Haáz Vince

Annak ellenére, hogy a marosvásárhelyi városháza sajtószóvivője, Cosmin Blaga megígérte pénteken délben a Székelyhonnak, hogy a Székely vértanúk emlékművénél elkezdett munkálatok során betartják az eredeti tervet, nem ez történt. Az eredeti tervben a kővel kirakott tér csillag alakú kellett volna legyen, mint a székely zászló csillag motívuma – nem így lett, a csillag csúcsai közötti területet is kockakővel rakták ki, oktagont formálva.

A Székelyhonnak vasárnap reggel Izsák Balázs azt mondta, hogy az alpolgármester (Sergiu Papuc, akit a Szociáldemokrata Párt színeiben választottak meg – szerk. megj.) utasítását és az eredeti térrendezési terv megváltoztatását magyarellenes provokációnak értékeli.

A csillagos terv

„Sergiu Papuc kijelentése, miszerint nem akarja, hogy a November 7. negyedet Székelyfölddé alakítsák, bele tud rondítani a román–magyar kapcsolatokba. Pár nappal

a magyarországi külügyminiszter érkezése előtt ilyen provokációra reagálni kellett volna a központi hatóságoknak,

a belügyminiszérumnak és külügyminisztériumnak is” – vélekedett Izsák Balázs, aki reméli, hogy a délutáni ünnepségre és felvonulásra sokan kijönnek majd a marosvásárhelyiek közül is.

Nem helyezték vissza a kétnyelvű, székely szimbólumokkal ellátott feliratot a csorgóhoz Fotó: Haáz Vince

Vasárnap reggel az emlékmű közelében lévő, szintén rendbe tett csorgóról még mindig hiányzott a kétnyelvű felirat. Ezt állítólag azért szerelték le, mert nemcsak két nyelven írta rajta, hogy Székely vértanúk kútja, hanem két székely jelkép, a nap és a hold is rajta volt.

{K1}

Az ügy kapcsán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szombaton kijelentette, „nacionalista uszításról, gyűlöletkeltésről van szó, és nem szabad engedni, hogy ez folytatódjon”. Hozzátette, csakis a közösségre tartozik, hogy milyen szimbólumokat használ, és ha a közösség használja a szimbólumait, az nem vesz el senkitől semmit, nem sérti senkinek a méltóságát. Megjegyezte, Marosvásárhelyen egy jóváhagyott térrendezési tervet rúgtak fel azért, hogy ennek elemei ne emlékeztessenek egy közösség szimbólumaira.

A marosvásárhelyi RMDSZ és a Szabad Emberek Pártja is elítélte Sergiu Papuc szavait meg utasítását, és követelték, hogy tartsák be az eredeti területrendezési tervet.

Ilyenformán látszik a csillag. Még... Fotó: Haáz Vince

{A}